SVETUJEMO IN OPOZARJAMO

Izrazito rumena barva lahko kaže na okužbo

T.D.
31. 1. 2021, 18.06
Deli članek:

Preberite, na kaj morate biti pozorni, da bodo vaše zdravje in vaši »plavalci« ostali v vrhunskem stanju.

dreamstime
Razjede ali žulji na penisu, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem ter srbečica in otekanje so razlogi za obisk zdravnika.

Nekatere spolno prenosljive bolezni ne kažejo simptomov, zato so precej pomembni uporaba kondoma kot preventivne zaščite in redni pregledi pri zdravniku.

Semenčice so moška reproduktivna tekočina, ki jo sestavlja deset odstotkov sperme, ostalo pa je vsebnost encimov, vitamina C, kalcija, proteinov, natrija, cinka in fruktoznega sladkorja. Zdrave semenčice so običajno motno bele ali sive barve, z vsebnostjo želatinoze. Zaradi alkalnih snovi pa imajo rahel vonj po belilu.

Kri v semenčicah

Če so semenčice rdeče ali rahlo rjavo obarvane, to največkrat pomeni, da gre za počeno krvno žilico, in po navadi ni znak za preplah. V enem dnevu ali dveh naj bi minilo. Če pa se to ne zgodi, je potreben pregled pri zdravniku.

Kdaj je potrebna skrb

Izrazito rumena ali zelena barva lahko nakazuje spolno prenosljivo okužbo, na katero sicer opozarja tudi izrazit vonj. O takšni okužbi je treba povedati zdravniku, saj so običajno za uspešno zdravljenje potrebni antibiotiki. Ostali simptomi, na katere morajo biti pozorni moški in se zaradi njih odpraviti na pregled k zdravniku, so še razjede ali žulji na penisu, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem ter srbečica in otekanje. Nekatere spolno prenosljive bolezni pa ne kažejo simptomov, zato so precej pomembni uporaba kondoma kot preventivne zaščite in redni pregledi pri zdravniku, četudi se zdi sperma normalna.

Kaj storiti, če semenčic ni

Zgodi se, da moški med spolno aktivnostjo doseže orgazem, vendar ne ejakulira, kar lahko povzroči zaskrbljenost in nervozo. Pri večini mladih moških to ne predstavlja težav, saj gre v večini primerov za zaporedni orgazem, pri katerem genitalije preprosto ostanejo brez semenske tekočine. Medtem ko je pri starejših moških, ki so bili podvrženi operaciji prostate, radioterapiji ali drugim tretmajem na področju prostate, lahko to opozorilni znak za retrogradno ejakuacijo (del sperme namesto ven steče v mehur). Kar sicer ni nevarno – edina sprememba, ki jo bo moški zaznal (poleg primanjkljaja ejakulacije), bo moten urin.