NEDOLŽEN PREHLAD

S čebulo in medom nad nenadno hripavost

T.D.
30. 1. 2021, 13.59
Posodobljeno: 30. 1. 2021, 17.47
Deli članek:

Za hripavostjo se v tem letnem času pogosto skriva le nedolžen prehlad, odpravimo pa jo lahko na več različnih načinov.

Dreamstime
Pri ljudeh, ki veliko govorijo, se lahko zgodi, da se odebelijo glasilke.

Pogosto se pojavi kot posledica prehlada ali gripalnega infekta. Če se ob hripavosti pojavita še vročina in bolečine, pojdite takoj k zdravniku! Obstaja nevarnost vnetja grla oziroma glasilk. Takrat se je treba odpovedati nikotinu, alkoholu in zelo vročim, hladnim in pekočim jedem ter piti zelo veliko navadne vode. Pri nekaterih ženskah se glas spremeni tudi zaradi hormonskega neravnovesja, ali pa če se ne počutijo dobro. Pri ljudeh, ki veliko govorijo (prodajalci, učitelji), se lahko zgodi, da se odebelijo glasilke. Ob pravočasnem odkritju težave pogosto pomagajo že samo logopedske vaje.

Pomoč iz domače lekarne

Obstaja nevarnost vnetja grla oziroma glasilk. Takrat se je treba odpovedati nikotinu, alkoholu in zelo vročim, hladnim in pekočim jedem ter piti zelo veliko navadne vode.

Na vneto sluznico blagodejno vpliva grgranje žajbljevega čaja (dve žlički posušenih listov na skodelico vode) ali lizanje posebnih pastil: hialuronska kislina prevzame nalogo blažilnega balzama, sol pa pospeši nastajanje sline. Islandski lišaj pomirja s posebnimi sluzničnimi snovmi. Pomagajo tudi komarčkov, žajbljev ali trpotčev čaj z medom, lahko pa si pripravite tudi čebulni sirup z medom. Čebulo zrežite na kocke, jo pomešajte s tremi žlicami medu in jo šest do 24 ur pustite v zaprtem kozarčku. Precedite in vsaki dve uri pojejte žličko, vse dokler težave ne izzvenijo. Če ne marate čebule, lahko ližete le med ali si zmešate obkladek z mlečno kašo (dve žemljici na skodelico toplega mleka). Obkladek položite na grlo in ga pustite približno 20 minut. Vrat ovijte s šalom!

Čemu se velja odreči, če ste hripavi

Veliko ljudi misli, da dovolj naredijo že z bomboni. To sicer drži, a ne prav za vsako vrsto. Mentola in evkaliptusa ne smete lizati – te snovi namreč le izsušijo sluznico. Enako velja za kavo, alkohol, črni čaj in nikotin. Zelo slabo je šepetanje, hrkanje in kričanje. Boljše je polglasno govorjenje oziroma še bolje je, če kar molčite.