PRILAGODITE JEDILNIK

To je pet živil, ki nižajo raven holesterola

T.D.
21. 1. 2021, 21.32
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 22.03
Deli članek:

Povišan holesterol lahko privede do poapnenja žil. Znižate ga lahko tudi s tukaj predstavljenimi živili.

Profimedia
Holesterol je v telesu nepogrešljiv. Težave nastanejo le, kadar ga je preveč, in takrat je čas za spremembo.

»Znižati morate vrednosti holesterola,« velikokrat slišimo pri zdravniku. Toda kako, ne da bi morali začeti jemati zdravila? Če boste v svoj dnevni jedilnik vključili predlagana živila, se bo raven holesterola znižala kar sama od sebe.

Stročnice

Stročnice vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralnih snovi. Poleg tega so nemastne in tako naravnost idealne, če želite ohraniti vitko postavo. Topne vlaknine stročnic v želodcu nabreknejo in nase vežejo žolčno tekočino, ki vsebuje holesterol, ter tako znižajo njegovo vrednost. Če boste vsak dan pojedli 200 gramov stročnic, boste raven holesterola znižali celo za 10 odstotkov!

Ribe

Maščobne kisline omega 3 v slaniku, skuši, sardelah in lososu še posebno dobro denejo telesu. Znižujejo namreč povišane vrednosti trigliceridov. To so hranilne maščobe, ki jih telo shrani kot rezervo energije. Če se v krvi ustvari visoka koncentracija, lahko to privede tudi do povišanih vrednosti holesterola.

Soja

Soja bi morala redno biti tudi na krožnikih nevegetarijancev. Izdelki iz soje, na primer tofu, tempeh in sojino mleko, znižujejo vrednosti slabega (LDL) holesterola. Najboljše: le 30 gramov dnevno že zadostuje za devetodstotno znižanje ravni holesterola.

Jabolko

Vsi poznamo pregovor, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Jabolka sicer ne preprečujejo vseh bolezni, zagotovo pa znižujejo povišane vrednosti holesterola. Vsebujejo namreč v vodi topne balastne snovi, ki v debelem črevesu vežejo s holesterolom bogato žolčno kislino. Črevesje tako odplavi snov, ki v velikih količinah telesu precej škodi.

Artičoka

Ko gre za izločanje holesterola in toksinov iz telesa, artičoke dobesedno preklopijo v turbo prestavo. Rastlina vsebuje veliko vlaknin, ki pospešijo ta proces. Že ena sama artičoka pokrije 25 odstotkov dnevnih potreb.