TEŽKI ZAČETKI

Praktični nasveti, s katerimi bo trening lažji

T.D.
24. 1. 2021, 17.14
Deli članek:

Motivacija je tisto, kar nam daje energijo, nas spodbuja, usmerja in vodi na poti do želenega cilja. Izstopiti moramo iz tako imenovane cone udobja in spremeniti svoje navade.

Dreamstime
Najprej si morate odgovoriti na vprašanje, zakaj želite trenirati.

Za to je treba vložiti kar nekaj časa in truda. Ogromno ljudi na tej poti izgubi motivacijo, ker si želi takojšnjih sprememb. Spremembe na žalost ne moremo pričakovati z danes na jutri, lahko pa danes naredimo prvi korak na poti do uresničitve svojega cilja. V nadaljevanju vam predstavljamo korake, ki vas bodo pripeljali do večje motivacije za trening.

Zakaj trenirate?

Najprej si morate odgovoriti na vprašanje, zakaj želite trenirati. Vas morda motijo obline okrog trebuha, celulit okrog stegen, morda svojim otrokom govorite, da se morajo več gibati, sami pa ne delate nič v tej smeri, morda vas moti povešena koža na rokah …

Postavljanje ciljev

Čas je, da naredite prvi korak! Stopiti iz cone udobja ni preprosto, a je nujno, če želite spremembo. Preteklosti ne morete spremeniti, lahko pa stopite na novo pot in spremenite svojo prihodnost. Postavite si enega ali dva dolgoročna cilj in pet kratkoročnih. Doseganje kratkoročnih ciljev vas bo motiviralo na poti do dolgoročnega cilja, saj boste vedeli, da ste že korak bližje svojemu cilju.

Jasna strategija 

Ko imate zapisane cilje, dobro premislite, kako boste te cilje dosegli. Na list zapišite od tri do pet korakov, ki vas bodo pripeljali do cilja. Če je vaš dolgoročni cilj izgubiti pet kilogramov in je vaš kratkoročni cilj »do konca januarja izgubim en kilogram«, naj bo pod vašo strategijo na primer zapisano: »Treniram minimalno dvakrat na teden (točno določite tudi datum in uro), za malico jem sadje, pri vsakem obroku dodam košček zelenjave.« Strategija naj bo pozitivno usmerjena. Torej »ne jem sladkarij« odpade, poiščite alternativo, na primer »za malico si privoščim sadje«.

Koristi doseženega cilja

Zaprite oči in si v glavi narišite sliko doseženega cilja, poskušajte podoživeti vse svoje občutke ob doseženem cilju, najdite najboljšo različico sebe, občutite srečo, ponos, radost, pomirjenost … Vse te občutke in čustva zapišite na list ter jih podoživite vsakič, ko vam zmanjka motivacije, vztrajajte in zablestite v svoji najboljši luči.