Pomoč za oči

Kako pravilno vnašati kapljice – umetne solze

T.D.
23. 1. 2021, 16.21
Deli članek:

Pri zaščiti oči imajo veliko vlogo solze, slana tekočina, ki jo proizvajajo solzne žleze. Solze vlažijo odkrito površino očesa in odplakujejo nevarne snovi, tudi viruse, prah in kemikalije.

Dreamstime
Da umirite mežikanje, poglejte navzgor in se osredotočite na izbrano točko na stropu.

Solze vsebujejo celo naravni antiseptik, ki pa odpove, če z rokami kar naprej drezamo v oči in vnašamo vanje vse mogoče tujke. Poskrbimo, da bodo naše oči ne glede na vremenske razmere dobro navlažene.

Navlažimo suhe oči

Pri suhih očeh, za katerimi v zimskem obdobju trpi precej Slovencev, lahko pomagajo tako imenovane umetne solze, ki uravnajo solzni film in navlažijo oči. Velika prednost teh kapljic je v tem, da pekoč občutek ali srbečico zaradi suhih oči odpravijo takoj. Vsebujejo namreč kombinacijo naravnih sestavin, ki ustvarijo na očeh enakomeren in dolgo časa obstojen zaščitni film, istočasno pa oko osvežujejo in negujejo. Vendar kapljice pri vnašanju pogosto stečejo mimo zrkla ali jih z mežikanjem odstranimo, še preden dosežejo cilj. Kako torej kapljice pravilno uporabljati, da ostanejo tam, kjer morajo biti?

Priprava in osnove

Najprej si temeljito umijte roke. Stekleničko s kapljicami primite v desno roko (levičarji v levo). V vodilni roki imate namreč več moči in boljši občutek za stiskanje tekočine. Odprite stekleničko. Nagnite glavo in s prosto roko povlecite spodnjo veko navzdol, da med veko in očesom nastane žepek. Stekleničko držite tik ob očesu in previdno spustite kapljico v nastali žepek. V vsako oko kanite le po eno kapljico, saj ob apliciranju več kapljic odvečne takoj stečejo iz očesa in ne izboljšajo učinkovanja. Če uporabljate več različnih kapljic, jih nanašajte s časovnim zamikom vsaj desetih minut.

Umirite tresočo roko

Za umirjanje tresoče roke obstaja več možnosti. Zapestje roke, v kateri držite kapljice, denimo položite na prste nasprotne roke, s katero držite veko. Roko lahko prav tako lahko umirite, če jo naslonite na nosni greben. Na ta način se s stekleničko lahko še bolj približate očem. Starejši ljudje, ki nimajo več dovolj moči v prstih, naj stekleničko primejo med palec in kazalec. Tako bodo stekleničko lahko dovolj stisnili, da se bo iz nje izločila tekočina. V tem položaju lahko roko umirite tako, da jo naslonite na čelo.

Izogibajte se mežikanju

Da umirite mežikanje, poglejte navzgor in se osredotočite na izbrano točko na stropu. Če ne uspe, pa poskusite naslednje: postavite se pred ogledalo in se poglejte v oči – s tem boste zagotovo ustavili refleks mežikanja. Ko ste kapljice nanesli, za 30 sekund zaprite oči in nežno obračajte zrklo. Medtem ko so oči zaprte, lahko s kazalcem pritisnete na notranjo stran veke. S tem preprečite, da bi kapljice stekle po solznem kanalu.