Zdravje

Ostra bolečina v medenici lahko opozarja na ciste

T.D.
23. 1. 2021, 10.34
Deli članek:

Med pogoste težave žensk spadajo ciste na jajčnikih. Gre za nekakšne vrečice, ki so napolnjene s tekočino.

Dreamstime
Občutljivost določenega predela je običajno znak, ob katerem ginekolog pomisli na cisto ali počeno cisto.

Lahko so popolnoma nedolžne ali benigne, lahko pa gre za patološke ali nevarne ciste, ki razvijejo rakave tvorbe. Vsekakor se je pri zaznavanju simptomov treba oglasiti pri zdravniku ali ginekologu. V veliko primerih se ženske, pri katerih se pojavijo ciste na jajčnikih, tega sploh ne zavedajo, saj so te lahko benigne in lahko v določenih primerih ne kažejo nobenih posebnih simptomov. Kadar pa ciste začnejo povzročati težave, se to lahko kaže skozi neprijetne simptome.

Simptomi cist na jajčnikih

Nekatere ženske lahko utrpijo topo ali ostro bolečino v medenici ter pritisk na strani, kjer se pojavlja cista. Bolečina se običajno pojavi med telovadbo ali spolnim odnosom. Pojavijo se lahko tudi neredne menstruacije, ciklusi brez ovulacije, pritisk, otekanje ali bolečina v predelu trebuha in stegen, občutljivost dojk, redkejše ali pogostejše uriniranje, manjše krvavitve, napihnjenost in neplodnost. Simptomi, ki lahko kažejo na ciste z rakavimi tvorbami, pa so: bolečina, ki jo spremljata vročina in bruhanje, omotica, vrtoglavica in šibkost mišic, pospešeno dihanje, nenadna in močna bolečina v predelu trebuha.

Dreamstime
Če se spopadate s trdovratno bolečino v medenici ali spodnjem delu hrbta, morate takoj obiskati zdravnika in ne čakajte na redni ginekološki pregled

Kje so vzroki bolezni

Po mnenju strokovnjakov lahko na nastanek cist na jajčnikih vplivajo različni dejavniki, kot so zgodnji začetek menstruacije, kar pomeni, da je ženska dobila prvo menstruacijo pri 11 letih ali prej, kajenje, težave z delovanjem ščitnice, hormonsko neravnovesje, več telesne maščobe, jemanje določenih zdravil ali zdravljenje neplodnosti z gonadotropini. Med dejavnike tveganja pa spadajo tudi zunajmaternična nosečnost in razna bakterijska ali glivična vnetja.

Diagnozo postavi ginekolog

Cisto na jajčnikih najpogosteje odkrije ginekolog na rednem ginekološkem pregledu. Občutljivost določenega predela je običajno znak, ob katerem ginekolog pomisli na cisto ali počeno cisto. Običajni naslednji korak je pregled z ultrazvokom, s čimer lahko bolj natančno oceni vrsto ciste in koliko časa je prisotna. Seveda pa morajo ženske, ki se spopadejo s trdovratno bolečino v medenici ali spodnjem delu hrbta, takoj obiskati zdravnika in naj ne čakajo na redni ginekološki pregled.