NASVETI

Računalnika raje ne uporabljajte v temi

T.D.
17. 1. 2021, 21.38
Deli članek:

Ljudje, ki vsak dan strmijo v računalniški zaslon, imajo statistično slabši vid od ljudi, ki računalnik uporabljajo le občasno. Preberite, kako lahko ohranite svoj vid pri delu z računalnikom!

Dreamstime
Postavitev računalnika poleg okna ni priporočljiva, saj preveč svetlobe od zunaj povzroča očem velik stres.

Pri delu z računalnikom ali drugem delu na blizu vsakih deset minut poglejte v najmanj tri metre oddaljen predmet. Zadržite pogled na tem predmetu deset sekund, medtem sproščeno dihajte in mežikajte. To je pravilo 10-3-10 (10 minut – 3 metre – 10 sekund), ki naj vam preide v navado. Morda se vam bo ta kratka vaja sprva zdela naporna, vendar vam bo kmalu prešla v navado in vam pomagala zmanjševati napetost v očeh. Ta vaja krepi očesne mišice in preprečuje, da bi se oči pri delu na blizu polenile.

Pravilna postavitev delovne mize

Zelo pomembno je, kam postavite računalnik. Če je le mogoče, ga namestite tako, da boste lahko videli najbolj oddaljeno točko v prostoru. Postavitev računalnika poleg okna ni priporočljiva, saj preveč svetlobe od zunaj povzroča očem velik stres. Kadar nimate izbire in lahko računalnik postavite le v kot ali poleg stene, nad zaslon postavite ogledalce, ki vam bo omogočilo fokusiranje pogleda v daljavo. Nikoli ne glejte samo v zaslon, uporabljajte tudi periferni vid in se zavedajte prostora ter predmetov v svoji okolici.

Odstranite refleksirano svetlobo

Na zaslonu ne sme biti odsevov. Odsev je namreč močan vir svetlobe, ki se odbija od zaslona. Da bi se oči izognile odsevu, se naše telo nezavedno izmika, zato ukrivljamo hrbtenico in imamo nepravilno držo. Poleg tega močna svetloba odseva škodi očem. Odseve na zaslonu povzroča tudi slaba razporeditev luči v prostoru. Izklopite monitor in prižgite luč ali več luči. Tako boste ugotovili, katera luč povzroča odsev, glede na to pa potem prestavite računalnik ali delovno mizo.

Ne uporabljajte računalnika v temi

Da bi zmanjšali odsev, prostora nikakor ne smete popolnoma zatemniti, saj s tem škodite svojemu perifernemu vidu. Prostor mora biti dovolj osvetljen, poskrbite le, da izvor svetlobe ne bo v vašem zornem kotu, medtem ko gledate v zaslon.