Odziv imunskega sistema

»Naravna imunost« pri večini nudi vsaj petmesečno zaščito pred covidom-19, kažejo izsledki študije

S.R.
14. 1. 2021, 10.41
Posodobljeno: 14. 1. 2021, 11.02
Deli članek:

V študiji je sodelovalo več deset tisoč zdravstvenih delavcev, ki so jih spremljali od sredine junija 2020.

Profimedia
Ukrepe morajo spoštovati tudi tisti, ki so okužbo že preboleli.

Predhodne ugotovitve študije britanske agencije za javno zdravje (Public Health England - PHE), sicer izvajalske agencije britanskega ministrstva za zdravje, ki jo bo kmalu nadomestil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (National Institute for Health Protection – NIHP), kažejo, da so osebe, ki so prebolele bolezen covid-19, zelo verjetno imune vsaj pet mesecev, a tudi, da to ni nujno v vseh primerih ter da obstajajo tudi nekateri dokazi, da so še vedno lahko nosilci in prenašalci virusa. Naj na tem mestu poudarimo, da so bile v zadnjem letu po svetu izvedene številne študije, v okviru katerih se je proučevalo odziv imunskega sistema na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer pri izsledkih med njimi pogosto prihaja do manjšega ali večjega razkoraka. Tako tudi izsledkov te študije ne gre jemati kot suho zlato, a vendar vsaka dodatna študija pomeni nov kamenček v mozaiku razumevanja te pandemije, ki je ustavila življenje v večjem delu sveta. 

Ponovne okužbe obstajajo, a so redke

V študiji, imenovani SIREN, je po poročanju tiskovne agencije Reuters sodelovalo več deset tisoč zdravstvenih delavcev v Združenem kraljestvu, ki so jih od junija 2020 redno testirali na okužbo z novim koronavirusom tako s PCR kot serološkimi testi, s katerimi iščejo prisotnost protiteles v krvi. Ugotovili so, da so okužbe pri osebah, ki so imele v krvi protitelesa zaradi pretekle okužbe z novim koronavirusom, redke. Med 6614 zdravstvenimi delavci, ki so okužbo v preteklosti že preboleli, se jih je ponovno okužilo 44, pri čemer gre v dveh primerih za »verjetno« in v 42 primerih za »možno« ponovno okužbo. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da lahko gre tudi za osebe, ki so okužbo prebolele že v prvem valu pandemije in pri katerih se je po daljšem časovnem obdobju znova povečalo tveganje za okužbo. 

Avtorji hkrati opozarjajo na obstoj možnosti, da lahko osebe s tako imenovano »naravno imunostjo,« ki so jo pridobile po okužbi, po novi izpostavljenosti virusu, čeprav so same zaščitene, tega še vedno nosijo v predelu nosu in grla, s tem pa okužbo nevede prenesejo na drugega. 

Ukrepe je kljub temu treba spoštovati

Kot je po poročanju Reutersa pojasnila soavtorica študije Susan Hopkins iz agencije PHE, »zdaj vemo, da je večina tistih, ki so se okužili in razvili protitelesa, zaščitena pred ponovno okužbo, a ta zaščita ni popolna in zaenkrat še ni znano, kako dolgo traja. To pomeni, da čeprav menite, da ste bolezen preboleli in ste zaščiteni, ste lahko prepričani, da je pri vas možnost za razvoj resne bolezni zelo nizka, a še vedno obstaja tveganje, da se okužite in okužbo prenesete na druge.« 

V izjavi za javnost so poudarili še, da študija seveda ni vključevala proučevanja imunskega odziva, ki ga sprožijo cepiva proti covidu-19, saj ta v zadevnem obdobju še niso bila na voljo, izsledki študije se namreč nanašajo na obdobje med 18. junijem in 24. novembrom. Udeležence sicer spremljajo še naprej, da bi tako ugotovili, ali lahko zaščita pri nekaterih traja tudi več kot pet mesecev. Ob tem so opozorili, da se v drugi fazi študije že kažejo nekateri dokazi, da so lahko osebe, ki sicer imajo določeno mero imunske zaščite, že nosilci znatne količine virusa, ki ga lahko prenašajo na druge. »Zato je ključno, da vsi še naprej upoštevajo pravila in ostajajo doma, čeprav so covid-19 že preboleli,« so še zapisali v izjavi za javnost.