Zdravje

Krči in otekanje rok kot znak, da spijete preveč

T.D.
16. 1. 2021, 21.02
Deli članek:

Z vseh strani lahko poslušamo, kako pomembno je, da popijemo zadostno količino tekočine, najboljša pa naj bi bila voda. Kaj pa tisti, ki spijejo občutno preveč tekočine na dan?

Dreamstime
Simptomi prekomerne hidracije so podobni simptomom dehidracije.

Če ves dan nosite steklenico za vodo in jo takoj in nenehno polnite, ko se izprazni, morda spijete preveč vode. Nenehno dodajanje vode telesu lahko povzroči nizko raven natrija v krvi, kar povzroči otekanje vseh celic v telesu. To je še posebno nevarno, saj lahko v nekaterih primerih nabreknejo tudi možgani.

Slabo počutje in bruhanje

Simptomi prekomerne hidracije so podobni simptomom dehidracije. Ko spijete preveč vode, se vaše ledvice ne morejo znebiti odvečne tekočine, voda pa se začne nabirati v telesu. To povzroči številne neprijetne simptome, pogosto tudi slabost, bruhanje in drisko.

Utripajoči glavoboli

Glavoboli so znak prekomerne hidracije in tudi dehidracije – podobno slabosti, bruhanju in driski. Ko pijete preveč vode, se koncentracija soli v krvi zmanjša, kar povzroči otekanje celic v organih po telesu. Ko je koncentracija soli nizka, celice rastejo. Ko pijete preveč vode, se vaši možgani dejansko povečajo in pritisnejo na lobanjo. Ta dodaten pritisk lahko povzroči utripajoč glavobol in resnejše zdravstvene težave, kot so okvare možganov in težave z dihanjem.

Otekanje rok, ustnic in stopal

V številnih primerih hiponatriemije ljudje občutijo otekanje rok, ustnic in stopal. Ko vse celice v telesu nabreknejo, začne tudi koža vidno otekati. Tisti, ki pijejo preveč vode, lahko nenadoma pridobijo na teži zaradi oteklin in odvečne vode v krvnem obtoku.

Šibkost in krči

Imeti zdravo, polno delujoče telo je predvsem stvar ravnovesja. Ko pijete preveč vode, se raven elektrolitov zmanjša, ravnovesje pa je ogroženo. Nizka raven elektrolitov lahko povzroči številne neprijetne simptome, vključno z mišičnimi krči in splošnim občutkom šibkosti.

Ne pijte, če niste žejni

Najboljši način, da ugotovite, ali vaše telo zares potrebuje več vode, je, da ozavestite, ali ste dejansko žejni ali ne. Naša telesa so načrtovana za boj proti dehidraciji, saj so naši predniki nenehno živeli v strahu pred pomanjkanjem, zato imamo tako rekoč vgrajene mehanizme za zaščito pred tem. Eden od mehanizmov, ki ga imajo vse živali, je žeja.