borut strukelj
Bobo
Borut Štrukelj

Dopoldan je na novinarski konferenci informacije o novem dovoljenem cepivu na trgu Evropske unije podal profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj.

Cepivo je zelo podobno cepivu ameriškega proizvajalca Pfizer. Gre namreč prav tako za RNA cepivo. Sestavljeno je iz štirih spojin, ki tvorijo maščobno kapljico. Ta se v telesu združi s človeško celico in omogoči vstop cepiva. Molekula, ki kodira zapis za virusni protein se tako umesti neposredno v celični sistem nastanka naših proteinov. Cepivo tako ne prehaja v jedro in nima nobenega vpliva na človeški genom, je poudaril Štrukelj.

Zelo stabilno na višjih temperaturah

Modernino cepivo je sicer pakirano malce drugače od Pfizerjevega. V eni viali je 10 odmerkov, v eni škatli pa 10 vial, kar zagotavlja dober transport. Ob tem ima tudi veliko prednost pred Pfizerjevim cepivom, ko pride do shranjevanja. Na temperaturah od minus 15 do minus 25 stopinj Celzija se cepivo lahko hrani 7 mesecev, na temperaturah med 2 in 8 stopinjami Celzija se lahko hrani 30 dni, na temperaturah med 8 in 25 stopinj Celzija je obstojno 12 ur, ko pa je viala enkrat odprta pa se mora odmerke porabiti v šestih urah.  

Varno

Modernino cepivo je tudi zelo varno. Neželeni učinki so blagi in jih je malo, izginejo zelo hitro. Zabeleženi neželeni učinki so sicer:

  • blaga bolečina na mestu vboda,
  • rahel glavobol
  • rahla slabost
  • povišana temperatura
  • bolečine v mišicah

cepivo, moderna, covid-19
Profimedia
Cepivo proti covidu-19, ameriškega proizvajalca Moderna.

So pa zabeležili tudi en resen neželeni učinek, ki pa se je pojavljal zelo redko, in sicer gre za pekoč občutek na koži obraza, posebno v primerih, ko je bil tretiran z lepotnimi posegi.

Drugih resnih neželenih učinkov v raziskavah niso odkrili.

Komu je namenjeno?

Podobno kot Pfizerjevo cepivo, tudi Modernino ni namenjeno cepljenju otrok. Odsvetuje se tudi nosečnicam in doječim materam, razen če drugače svetuje njihov lečeči zdravnik. Primerno pa je za  vse ostale, tudi za diabetike in za kornične bolnike, ki bolehajo za kardiovaskularnimi obolenji ter kroničnimi vnetnimi obolenji.

Bolniki, ki prejemajo imunosupresivna zdravila se lahko cepijo, a je pri njih mogoče, da bo učinek cepiva zmanjšan.

Cepivo je sicer učinkovito v 94,5 odstotkih.