Vitamin D

206 kosti v telesu kliče na pomoč

Promocijsko sporočilo
4. 1. 2021, 16.30
Deli članek:

Kosti nam skupaj s sklepi omogočajo, da stojimo pokončno ter da so naši notranji organi zaščiteni pred padci in nesrečami.

thinkstock
Vitamin D lahko najdemo v različnih živilih.

Kljub temu še zdaleč ne drži, da so kosti kakor nosilne stene v hiši, trdne in na splošno nespremenljive. Z leti kosti postajajo vse bolj krhke in izgubljajo svojo gostoto. Na način njihovega staranja pa lahko bistveno vplivamo s pravilno skrbjo zanje oziroma jim priskrbimo dovolj njihove ključne sestavine – kalcija. A pri absorpciji kalcija v kosti ima ključno vlogo vitamin D.

Ustrezen vnos vitamina D in vzdrževanje optimalne ravni vitamina D krvi je torej najboljša strategija za zaščito kostne gostote ter za zmanjšanje tveganja zlomov.
Samo s prehrano in sončno svetlobo vitamina D dobimo premalo., a skrb za gostoto ni tako zapletena kot se morda zdi na prvi pogled. Za zadosten vnos vitamina D poskrbijo vitamini in minerali v tekoči obliki z visoko vsebnostjo hranil v prehranskih dopolnilih.

Posebej za kosti primerno prehransko dopolnilo je na trg postavila slovenska blagovna znamka Holistic. Gre za Vitamin D3 in K2, ki svojo skrivnost razkriva že v imenu. Sinergija vitaminov D in K namreč pripomore k absorpciji kalcija in posledično večji gostoti kosti.