Še preden si zastavite tisoč in eno zaobljubo, ki jo želite izpolniti v novem letu, poskrbite, da boste imeli dobro urejene osnovne potrebščine, ki vam zagotavljajo lagodno in udobno življenje. Kdaj ste nazadnje zamenjali vzmetnico, vzglavnik, zobno ščetko? Kdaj ste nazadnje kupili novo spodnje perilo? V kakšnem stanju so vaši telovadni copati? Poskrbite, da bo kakovost vašega življenja v prihodnjem letu višja, predvsem pa bolj zdrava.

Vzglavniki in odeje

Že res, da na odejah in vzglavnikih ni odtisnjenega roka uporabnosti, pa vendar tudi ti enkrat odslužijo svojemu namenu in jih je treba zamenjati. Navsezadnje so odličen vir za razvoj pršic in drugih nečistoč, ki lahko močno poslabšajo kakovost našega spanca in življenja nasploh. Rok trajanja vzglavnika je najprej odvisen od materialov in kakovosti polnil. Če imate vzglavnik, ki je polnjen s poliestrskim polnilom, je verjetno že po dobrem letu izgubil večino svojega volumna, zato je takšne vzglavnike priporočljivo pogosteje menjavati. Strokovnjaki celo priporočajo na eno do dve leti. Če je vaš vzglavnik narejen iz spominske pene ali drugih kakovostnih materialov, kot so kokosova vlakna, jih lahko obdržite do pet let, medtem ko tiste iz perja in volne celo do osem let. Res je, da se v njih kopičijo številne bakterije, telesni izločki, odmrla koža in umazanija, kar lahko privede do resnih alergijskih reakcij, zato ne pozabite na redno pranje in sušenje na zraku. Pri nakupu novega vzglavnika nikar ne skoparite, saj bo vsak evro vreden kakovostnega spanca, ki bo preprečeval bolečine v vratu in hrbtenici. Podobno naredite tudi z odejami. Tiste iz poliestrskih vlaken precej hitro izgubijo obliko, vlakna pa se nakopičijo v skupke, ki jih je težko razdreti. Zato raje izberite odeje iz naravnih materialov in z naravnimi polnili, ki jih tako kot vzglavnike redno perite in vzdržujte.

Zobna ščetka

Strokovnjaki so ugotovili, da smo pri menjavi zobne ščetke izjemno površni. Praviloma bi morali zobno ščetko zamenjati vsak mesec, največ vsak drug. Vsekakor pa, še preden se popolnoma razcveti. Takšna ščetka ne služi svojemu namenu, prav tako lahko resno poškoduje dlesni, obenem pa ne očisti umazanije z zob. Pri analiziranju so strokovnjaki ugotovili, da je zobna ščetka pravo leglo bakterij, primerljivo s straniščem, zato je menjava še toliko nujnejša. To velja predvsem za tiste, ki imate težave z dlesnimi. Bodite dosledni in si tako zagotovite dobro ustno zdravje.