Z gibanjem do boljšega počutja

To je gibalna vaja, ki prežene jezo in slabo voljo

T.D.
30. 12. 2020, 21.25
Posodobljeno: 30. 12. 2020, 23.07
Deli članek:

Je kljub prazničnemu vzdušju vaše razpoloženje povsem na dnu? Ste jezni ali morda v stresu? Če boste telovadili, bo slaba volja hitro izginila. Ne verjamete?

dreamstime
Stoja na glavi je jogijska vaja, ki se je marsikdo ustraši. A v resnici je precej preprosta.

Preizkusite gibalno tehniko nalini, ki je pogruntavščina inštruktorice fitnesa Rupe Mehta iz New Yorka. Tako se boste lahko iz prve roke prepričali, da za vsako razpoloženje obstaja nekaj vaj, ki vam dajo krila, dvignejo zaloge energije in pometejo z vso negativnostjo, ki se je nakopičila v vas.

Jeza

Kadar ste jezni, se v vašem telesu pretaka velika količina adrenalina, ki ga lahko pretvorite v hitro, intenzivno, energično vadbo. Po njej se boste počutili sproščeni, nakopičen gnev pa bo odplaval stran. Vadba naj vključuje: energične gibe, vključno s počepi, poskoki, razkoraki.

Skok iz počepa

Vaja aktivira vse mišice telesa, predvsem nog, ramen in stabilizatorje trupa. Ker je energijsko in motorično zahtevna, jo delamo na začetku treninga, po ogrevanju, dokler smo še spočiti in je koordinacija gibanja optimalna. Navpični skok iz stoječega položaja izvedemo tako, da najprej počepnemo, se takoj odrinemo iz počepa in odskočimo. Če zmoremo, zgornji del trupa v zraku zasukamo v desno ali levo.

Stres

Kadar ste v stresu, pomaga vadba, ki razbremeni misli in deluje meditativno, pomirjujoče. Za podporo uporabite steno, na katero se lahko naslonite (dejansko in metaforično). Vadba naj vključuje: počepe ob steni in vse jogijske vaje, ki jih lahko izvajate ob opori.

Stoja na glavi ob steni

Stoja na glavi je jogijska asana, ki se je marsikdo ustraši. A v resnici je preprosta, zlasti če jo izvajamo ob steni, na katero se po potrebi naslonimo z nogami. Vaja krepi roke in ramenski obroč, uravnava hormone, spodbuja prekrvavljenost telesa in daje občutek toplote, ne nazadnje pa zmanjšuje tudi možnost kapi. Postavite se na vse štiri in pri tem pazite, da so ramena nad zapestji in boki nad koleni. Nato komolce položite na tla in sklenite dlani. Zatilje zarinite v dlani, z nogami pa se začnite približevati obrazu. Ko se boste z nogami dovolj približali obrazu, se bodo noge avtomatično dvignile. V stoji vztrajajte nekaj vzdihljajev in se nato vrnite v izhodiščni položaj.

Utrujenost po zabavi

Verjamemo, da se vam po prekrokani noči ne ljubi telovaditi. A »mačka«, ki mijavka v vaši glavi in vam grozi z glavobolom, boste najlažje pregnali, če boste aktivni. Svetujemo nežne, sproščujoče vaje. Vadba naj vključuje: tekoče, povezane gibe, meditacijo, pozdrav soncu, vaje na stolu.

Sedeči obrat

Krepi osrednji del telesa, predvsem stranske mišice. Sedite na tla po turško. Zgornji del telesa zasukajte v desno in tja usmerite tudi pogled. Položaj zadržite nekaj sekund, nato se vrnite v izhodišče in ponovite še na drugo stran.