preprečimo sitnosti

Z eteričnimi olji lajšajmo tegobe, ki jih prinesejo hormonske spremembe

T.D.
27. 12. 2020, 10.14
Deli članek:

Menopavza je lahko skrajno neprijetna, k sreči pa lahko včasih že s povsem naravnimi pripravki preprečimo tako rekoč vse sitnosti.

Dreamstime
Utrujenost in brezvoljnost bodo odpravila eterična olja rožmarina, poprove mete, limone, bergamotke, koriandra, bazilike in laškega smilja.

Utrujenost, vročinske valove, razdraženost in nespečnost, ki spremljajo obdobje menopavze, lahko ukrotimo tudi s pomočjo eteričnih olj. Preverite, kako lahko »dišeče« pomagate ublažiti neprijetne simptome menopavze.

Kar nekaj eteričnih olj je, ki lajšajo težave v menopavzi. Med najučinkovitejše se uvrščajo eterična olja muškatne kadulje, jasmina, geranije, maroške vrtnice, bergamotke, žajblja, rdečega timijana, koriandra in konopljike. Pri tem je pomembno, da uporabljamo le stoodstotna naravna olja. Uporabimo jih lahko v izparilniku ali pa kanemo kapljico na robček. Dobro je, da si vzamemo trenutek zase, se osredotočimo na dihanje, sprostimo in prepustimo učinkovanju. Utrujenost in brezvoljnost bodo odpravila eterična olja rožmarina, poprove mete, limone, bergamotke, koriandra, bazilike in laškega smilja, ki nas prebudijo, nam dajo svežo energijo, hkrati pa spodbujajo zbranost. 

Žajbljevo eterično olje

Žajbljevo eterično olje je idealno za blažitev vročinskih valov. Eterično olje žajblja namreč dokazano zmanjšuje nočno potenje in pripomore k uravnavanju hormonskega ravnovesja. Rastlina vsebuje veliko taninov, ki krčijo tkivo, kar govori v prid njegovi uporabi za zmanjšanje odvečnih telesnih izločkov. Laboratorijske študije so pokazale, da nekatere sestavine v žajblju premorejo estrogene učinke, kar pojasnjuje tradicionalno uporabo žajblja v obdobju mene.

Eterično olje rimske kamilice

Rimska kamilica je prav tako odlična za zniževanje stresa in vročinskih valov. Uporablja se tudi za zmanjševanje nervoze. Če rimsko kamilico združite z žajbljevim oljem, dobite močno sredstvo proti vročinskim valovom. Deset kapljic vsakega olja primešajte hidrolatu virginskega nepozebnika in destilirani vodi, prelijte v pršilko in se popršite, ko začutite, da prihaja vročinski val. Rimska kamilica prav tako pomirja, je močna v boju z depresijo in nespečnostjo.

Eterično olje mete

Eterično olje mete je osvežujoče, hladilno in dviguje razpoloženje. Pomagalo bo pri blaženju občutkov vročine in nočnem potenju. Vedno ga uporabljajte v kombinaciji z baznim oljem. Nekaj kapljic dodajte kokosovemu ali olivnemu olju. Eterično olje poprove mete prav tako pomaga premagovati slabost, ki prav tako večkrat spremlja obdobje menopavze. Pripravite si lahko svoje pršilo za prvo pomoč, če vas oblije slabost. Nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete preprosto zmešajte z vodo, prelijte v pršilko in popršite, ko začutite, da vas obhaja slabost.