naravna pomoč

Domače zdravilo proti zobobolu, ki deluje

T.D.
20. 12. 2020, 10.21
Posodobljeno: 20. 12. 2020, 10.36
Deli članek:

Ker je včasih takojšen obisk zobozdravnika neizvedljiv, vam predstavljamo nekaj naravnih načinov, kako omiliti to zoprno in ostro bolečino.

dreamstime
Zobobol, ki ga spremljajo stalna in močna bolečina, otekanje ter preobčutljivost, je zagotovo znak težav.

Nageljnove žbice oziroma klinčki so že desetletja učinkovito domače zdravilo proti zobobolu. Vsebujejo namreč eugenol, ki pa je naravni anestetik. Olje nageljnovih žbic učinkovito lajša bolečino in obenem zdravi vnetje. Seveda pa moramo biti pri uporabi tega olja izredno pazljivi, saj se na določenih področjih bolečina zaradi tega lahko le še poslabša, če se olje dotakne preobčutljivih dlesni ali jezika.

Uporaba nageljnovih žbic

Nekaj kapljic olja nageljnovih žbic na kroglici bombažne vate pritisnemo na obolelo mesto. Pametno je, da ga prej razredčimo z nekaj kapljicami oljčnega olja, lahko pa tudi z vodo. Ne nazadnje lahko kapljico olja nageljnovih žbic dodamo kozarcu vode in tako naredimo domačo ustno vodico za lajšanje zobnih tegob.

Slana voda

Med učinkovitimi načini boja proti zobobolu je tudi slana voda. Gre za naravno obliko dezinfekcije, ki lahko zelo pomaga pri splakovanju ostankov hrane in vsega ostalega, kar ostane med zobmi. Obenem se loti tudi škodljivih bakterij, ki bi lahko bile povzročitelj težav. Dodajte pol čajne žličke soli majhni količini tople vode v kozarcu in jo držite v ustih dobrih 30 sekund, nato pa izpljunite. Medtem ko držite vodo v ustih, jo premikajte na vse strani, da boste zajeli prav vse kotičke, kjer bi lahko bili ostanki hrane ali bakterije. To naredite enkrat ali dvakrat in ponovite nekajkrat na dan.

Česen

Alicin, sestavina v česnu, ima močan antibiotični učinek, ki poskrbi za olajšanje prizadetega mesta. Poleg tega pomaga pri boju proti okužbi od znotraj, saj sta po vsej verjetnosti ob bolečini prisotna tudi oteklina in vnetje. Česen na drobno nasekljajte, ga potolcite in pustite stati dobrih deset minut, da se alicin aktivira. Potem pa  majhno količino nanesite na mesto bolečine. Ne uporabite je preveč, saj bi vas lahko zaradi tega peklo. Pustite stati nekaj minut, nato pa sperite s slano vodo.

Čajne vrečke poprove mete

Tako kot olje nageljnovih žbic tudi poprova meta ponuja naravno omrtvičenje bolečine in prinaša olajšanje za področje okoli razbolelega zoba. Postavite čajno vrečko poprove mete v hladilnik ali zamrzovalnik, dokler se ne ohladi. Tako ohlajeno vrečko pritisnite ob obolelo mesto za 20 minut. Čez nekaj minut lahko ponovite, dokler se bolečina ne pomiri. Če pri roki nimate čaja poprove mete, lahko uporabite tudi eterično olje poprove mete, nekaj ga kapnite na bombažno kroglico vate in jo postavite na obolelo mesto.