Vitamin D

Pozimi nujen za odrasle in otroke – D3

Promocijsko sporočilo
8. 12. 2020, 12.35
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 12.52
Deli članek:

Vitamin D je v vodi topen vitamin, ki je izredno pomemben pri razvoju kosti, zob in delovanju imunskega sistema. Povečuje zmožnost tankega črevesja, da to lažje in učinkovitejše absorbira fosfor in kalcij iz prehrane. Je odgovoren za vzdrževanje ravni kalcija v krvi, ta pa omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic.

Profimedia
vitamin D

Če je vitamina D v prehrani premalo, ga telo črpa iz kosti, te pa postanejo krhke, kar vodi do osteoporoze. Vpliva tudi na preprečevanje izgube mišic nadlahti in stegen, ki jih uporabljamo, medtem ko skušamo preprečiti padec.

Dobimo ga z biosintezo na naši koži, če je ta izpostavljena sončni svetlobi, a ker jeseni in pozimi biosinteza vitamina D ni dovolj učinkovita, ga moramo v telo vnašati s hrano, s strani stroke pa so tudi enoglasno priporočena prehranska dopolnila vitaminov in mineralov z visoko vsebnostjo hranil D3.

Vitamin D se sicer nahaja v ribjem olju, ribah, jajcih in mlečnih izdelkih, v prehranskih dopolnilih Holistic pa tudi v tekoči kombinaciji D3 in K2, kar je še posebej dobrodošlo, saj pomanjkanje vitamina D povzroča motnje v presnovi kalcija, kar povzroča zmanjšano kostno gostoto in večje tveganje za zlome ter osteoporozo v starosti.

Treba se zavedati, da je vitamin D pomemben tudi na dolgi rok. Pri dojenčkih in majhnih otrocih lahko pomanjkanje povzroči celo zaostanek v rasti in nastanek rahitisa. Zanje je primeren otroški Holistic D3, kateremu sta njihovim potrebam ustrezno dodana vitamin C ter cik – in za prijetnejše uživanje še okus gozdnih sadežev.

Zakaj vse je vitamin D sploh pomemben?
Pomemben je za zdravje kosti, zob, za imunski sistem in celo mišice. Mnoge raziskave so pokazale tudi pomembno povezavo med pomanjkanjem vitamina D in razvojem raka, multiple skleroze, alergij, srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni.
Še posebno pomemben je za otroke, ki so premalo izpostavljeni soncu in ki veliko časa preživijo v zaprtih prostorih, otroke, ki pojedo premalo živil, ki vsebujejo vitamin D, otroke, ki imajo kronične bolezni, in temnopolte otroke. Tudi starostniki, ki ne preživijo dovolj časa na sončni svetlobi, se srečujejo s pomanjkanjem vitamina D.

Pa so dodatki vitamina D res potrebni?
Mnogi se sprašujejo, ali je sploh treba v prehrano vključiti prehransko dopolnilo D3, če dovolj časa preživimo na sončni svetlobi in jemo raznovrstno hrano, ki sama po sebi vsebuje vitamin D. Da, še vedno ga je treba dodajati, ker smo danes veliko manj izpostavljeni sončnim žarkom. Ne le časovno, za naravno pridobivanje vitamina D moramo soncu izpostaviti dovolj kože. A tudi pretirano sončenje ni primerno. Dojenčke mažemo s kremo z visokim zaščitnim faktorjem, jih oblačimo in jim pokrivamo kožo, da jo zaščitimo pred soncem, s tem pa ji odvzamemo naravno pridobivanje vitamina D, zato ga moramo dodajati.

Kdaj ga torej dodajati?
Najbolj priporočljivo je, da ga dodajamo jeseni, pozimi in spomladi, medtem ko naj poleti za to ne bi bilo potrebe. Dovolj vitamina D nastaja od marca do oktobra, a takrat ne potrebujete dodatka le, če imate v tem času izpostavljene gole roke in obraz med 11. in 16. uro, trikrat tedensko po petnajst minut, pri tem pa koža ne sme biti zaščitena s kremo z zaščitnim faktorjem. Pred vplivom izpostavljanja sončnim žarkom brez zaščite pa že svarijo dermatologi, zato je morda primernejši vitamin D v obliki prehranskega dopolnila.

In mimogrede: z D3 se ne sladkajo le otroci, pri holistic.si so za odrasle pripravili tekoči D3 z okusom vanilje. Na zdravje – za zdravje!