Zdravje

Pred osteoporozo ščiti kalcij, a rabi pomočnika

Promocijsko sporočilo
7. 12. 2020, 12.30
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 12.29
Deli članek:

Če ste se že kdaj spotaknili po stopnicah in si zlomili kost, potem to lahko pripišete nerodnosti, vendar pa bi bila lahko kriva tudi osteoporoza.

Profimedia

Žal se ne zavedamo vedno, da so takšne poškodbe ali celo manjša telesna višina, ki je posledica zlomov v hrbtenici, prvi resni znak te bolezni. Na srečo je mogoče krhke kosti preprečiti ali jih vsaj uspešno zdraviti.

Prehrana
Uživajte mleko in mlečne izdelke, tudi manj mastno mleko vsebuje le malo nižje vrednosti kalcija. Zelo veliko kalcija vsebujejo razne vrste sira, mladi in zorjeni, vendar jih zaradi maščob uživajte v manjših količinah. Privoščite si še obilo listnate zelenjave, blitve, špinače, zelene solate, kitajskega zelja in zelja. Na vašem krožniku naj bodo pogosto stročnice, soja, bob, fižol v zrnju. In suho sadje: fige, dateljni, jabolčni krhlji, rozine in orehi, mandlji, pistacije, semena. Ne pozabite na izdelke iz otrobov in polnovredne moke. Pijte mineralno vodo.
A tudi vsi našteti nasveti v večini primerov ne pomagajo. Raziskave v letu 2020 so namreč razkrile, da kar 80 odstotkom Slovencem primanjkuje vitamina D, ki je za trdne kosti ključen, saj brez njega kalcij ne more učinkovati kot bi sicer lahko.

Pomembno dejstvo
Sočasno s kalcijem je torej treba poskrbeti za zadosten vnos vitamina D. Še posebej po menopavzi se kalcij namreč slabše absorbira, kožna pretvorba predstopnje vitamina D v svojo aktivno obliko pa se zmanjšuje. Zato je treba še zlasti v višji starostni skupini najprej preveriti stanje in nato po potrebi zagotoviti primeren vnos kalcija ter vitamina D, preden zdravniki predpišejo dodatna zdravila za osteoporozo.

Kombinacija vitaminov D3 in K2 pa je kot nekakšna čaroba formula za dobro delovanje kalcija. Vitamin D namreč spodbuja absropcijo kalcija v telo, vitamin K pa skrbi, da se kalcij v telesu nalaga na prava mesta. Skupaj pripomoreta k ohranjanju zdravih kosti in trdnih zob in seveda sta tudi branik pred osteoporozo.

V slovenskem Centru Holistic prehransko dopolnilo vitaminov in mineralov z visoko vsebnostjo hranilnih snovi D3 in K2 ni naključno med najbolj priljubljeni izdelki, saj oba vitamina skupaj in vsak zase pripomoreta k ohranjanju najugodnejšega stanja kosti, srca in ožilja ter imunskega sistema. Na holistic.si pa so tudi poskrbeli, da tekoče prehransko dopolnilo ni le pomoč pri absorpicji kalcija, temveč tudi prijetnega okusa po vaniliji, ki je ljub malodane prav vsem ljudem.