OKUSNA IN ZDRAVA

Poskrbite za zdravje, razstrupljanje in moč

Z.F.
25. 12. 2020, 13.49
Deli članek:

V mrzlih jesensko-zimskih dneh, ko na gredicah ni več veliko motovilca ali radiča, še kako paše vložena ali kuhana rdeča pesa. Ta ni le okusna, temveč je pomembna za naše zdravje.

Dreamstime
Barvo rdeči pesi daje antioksidant betalain, ki preprečuje oksidativni stres.

Rdeča pesa spada zagotovo med živila, za katera vsi vemo, da so izjemno zdrava, a se še zmeraj preredko znajde na naših jedilnikih. Odlična je tako v solatah, juhah, kot dodatek k jedem, v jutranjih smutijih ..., zato poskrbite, da se bo pogosteje znašla na vašem jedilniku.

Vir železa in vitamina A in C

V rdeči pesi najdemo veliko vitaminov, med katerimi zagotovo izstopa železo, kalcij, magnezij, fosfor, kalij in cink, prav tako pa tudi vitamine, med katerimi prednjačita vitamin A in C ter folna kislina. Rdeča pesa je tudi dober vir antioksidantov, med katerimi izstopa betalain, ki je med drugim zaslužen za barvo rdeče pese. Deluje na zmanjšanje oksidativnega stresa, kar pomeni, da preprečuje nastanek številnih kroničnih in resnih bolezni.

Zoper povišan krvni tlak

Povišan krvni tlak je simptom, ki ga moramo obravnavati skrajno resno. Če ne ukrepamo pravočasno oziroma smo pri sprejemanju ukrepov površni, lahko težave postanejo kronične, kar poveča tveganje za številna srčno-žilna obolenja. Urejena prebava je zagotovo nekaj, čemur je pri tej bolezni treba posvetiti še posebej veliko pozornosti. Snovi, ki jih vsebuje rdeča pesa, se v telesu pretvorijo v dušikov oksid, ki pomaga pri razširjanju krvnih žil in posledično znižanju krvnega tlaka. Za optimalne učinke tako priporočajo dnevno uživanje vsaj pol litra pesinega soka. Pesin sok bo prav tako izboljšal vašo fizično, kot tudi psihično kondicijo. Strokovnjaki so potrdili, da snovi, ki jih najdemo v rdeči pesi, profesionalnim športnikom lahko koristijo pri izboljšanju rezultatov.