STARANJE

Razkrivamo skrivnosti za dolgo in srečno življenje

T.D.
28. 11. 2020, 20.06
Deli članek:

Saj veste, vsi si želimo živeti dolgo, zdravo življenje, in nihče ni prav navdušen nad staranjem. No, za vas imamo nekaj trikov, ki pomladijo prav vsakega, ki to dovoli.

Dreamstime
Božanje živali zmanjšuje stres, znižuje krvni tlak in sprošča hormon oksitocin.

Svetloba in svež zrak vas bosta razvedrila, napolnila s kisikom ter preprečila pomanjkanje energije in brezvoljnost v kratkih in temačnih zimskih dneh. 

Z zdravimi navadami, prehrano, higieno, rednimi obiski zdravnika in seveda razgibanim življenjem lahko dolgo živimo zdravo in aktivno. Veste, da vas že negovana zunanjost optično pomladi? Kdor ima rad svoje telo, je bolj zadovoljen – to dobro dene duši in telesu. Pomaga pa tudi učinek pilinga proti staranju. Z njim odstranite odmrle kožne celice in hkrati spodbudite proces obnove kože. Ten je enakomernejši in bolj svež. Privoščite si en piling na teden.

Aktivni možgani

Kdor rad razmišlja in se uči, skrbi tudi za svoje možgane! Ostanite torej radovedni in se lotite kakega novega hobija. Lahko je to kuharski tečaj, nov vzorec kvačkanja ali pa reševanje križank. Tako ostanete duševno aktivni, kar vas bo ščitilo tudi pred demenco. Vpišite se na tretjo univerzo, veliko ljudi je tam na novo zaživelo.

Svetloba in svež zrak

Svetloba in svež zrak vas bosta razvedrila, napolnila s kisikom ter preprečila pomanjkanje energije in brezvoljnost v kratkih in temačnih zimskih dneh. Torej hitro na svež zrak!

Da maščobam!

Večji ko je delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega 3 v naši prehrani, toliko manjše je tveganje za srčni infarkt. Več rib na mizi je eden od najpomembnejših nasvetov za dolgo življenje. Pa tudi več oreščkov, lanenih semen, kakovostnih rastlinskih olj in avokada pomaga.

Ostanite radovedni in se lotite kakega novega hobija. Lahko je to kuharski tečaj, nov vzorec kvačkanja ali pa reševanje križank.

Živali

Študije kažejo, da lastniki psov dnevno naredijo več korakov in so bolj zdravi kot tisti, ki nimajo psa. Tudi božanje je pomembno. Zmanjšuje stres, znižuje krvni tlak in sprošča hormon oksitocin. Posebno mačke so menda naravna zdravila za kar nekaj bolezni. Še ena prednost, če ste ljubitelj psov: med sprehajanjem hitreje navežete stike z drugimi ljudmi, kar vas ščiti pred osamljenostjo, depresijo in demenco.

Mlada družba

Otroci so pravi vrelec mladosti za kognitivni fitnes. Poleg tega se z otroki ves čas smejimo, s čimer se sproščajo hormoni, ki krepijo imunski sistem in poskrbijo, da smo dolgo fit in mladi.