ŽIVLJENJSKI SLOG

Ne spreglejte težav in pravočasno ukrepajte

T.D.
21. 11. 2020, 15.04
Deli članek:

Smo pretežno sedeča bitja, zato hemoroidi danes niso več redkost, ampak vse pogostejša nadloga. Preverimo, kako jih prepoznamo in pri kom so bolj pogosti.

Dreamstime
Niso vsi simptomi, ki se pojavijo v zadnjiku, samo hemoroidalni simptomi. Krvavitev lahko kaže na kakšno resno bolezen. Diagnozo lahko potrdi le vaš zdravnik, zato ne odlašajte z obiskom.

Vsaj eden od dveh odraslih v svojem življenju doživi akutni hemoroidalni sindrom, kar pomeni, da je bolezen zelo pogosta in se je ne bi smeli sramovati. Ne skrivajte težave, saj vam lahko močno zmanjša kakovost življenja. Hemoroide delimo na zunanje, ki se pojavljajo na kožnem delu, in notranje, ki jih najdemo v notranjosti analnega kanala.

Zunanji hemoroidi

Ti so pogosto obolenje neznanega vzroka, najverjetneje gre za preplet vpliva dednosti, stresa in načina življenja, urejenosti prehranjevanja, vrste hrane in nerednega odvajanja. Zunanji hemoroidi običajno nastanejo hitro, pojavi se boleča oteklina. Oteklina je čvrsta in napeta, velika je lahko tudi do nekaj centimetrov v premeru. Boleča je že na otip, onemogoča sedenje, ne da se je potisniti v zadnjik. Hemoroidi so lahko napolnjeni s krvjo; takrat lahko tudi sami doma ob pregledu z ogledalcem opazite vijoličasto obarvanje. Takšne zunanje hemoroide imenujemo trombozirani hemoroidi. Občasno se sami predrejo in izlije se kri. Količina krvi je lahko precejšnja, lahko so prisotni tudi krvni strdki.

Notranji hemoroidi

Če so precej povečani, se lahko povešajo tudi navzdol proti zadnjični odprtini ali celo izpadejo skozi zadnjik (imenujemo jih prolabirani hemoroidi). Sprva jih je s prstom še mogoče potisniti nazaj v črevo (so reponibilni), pri izrednem povečanju pa tudi to ni več mogoče (so nereponibilni). Zdraviti se lahko začnete sami doma s protihemoroidnimi svečkami ali mazili, ki pa jih ne uporabljajte več kot 14 dni. Svetuje se tudi uporaba zdravil za stabilizacijo ožilja. Če se težave ponavljajo ali ne minejo, je vsekakor treba obiskati zdravnika! Povečane notranje hemoroide potrdi proktološki pregled. Zdravljenje se lahko začne že takoj. Na povečan hemoroid se namesti prožna podveza, ki prekine prekrvitev skozi ta del sluznice, podvezani del pa se v nekaj dneh izloči z blatom. Postopek ni boleč, lahko pa nekaj dni čutite neprijeten občutek v predelu zadnjika.

Nasveti, kako se izogniti hemoroidalni bolezni

Hemoroidi so pravzaprav žilne blazinice, ki v normalnem stanju pomagajo pri izločanju blata. Hemoroide imamo torej vsi, vendar vsem ne povzročajo težav. Te povzročajo le povečani hemoroidi. Pri njihovem zdravljenju se je treba zavedati, da jih ni mogoče popolnoma odstraniti. Z različnimi metodami zdravljenja jih lahko manjšamo in tako preprečujemo, da bi povzročali težave. Torej je zelo pametno prej poskrbeti, kolikor se da, da težav sploh ne bo. Pijte dovolj tekočine. Če ste nagnjeni k zaprtju, pijte donat. Gibajte se, vendar ne kolesarite in jahajte, kadar imate težave. Skrbite za redno in mehko odvajanje. Ne dvigujte težkih bremen, izogibajte se pikantnim jedem in večjim količinam alkohola. Ne zadržujte se predolgo na vročih mestih in izogibajte se nošenju tesnih oblačil. Prehrana naj bo uravnotežena in bogata z vlakninami. Ne omahujte z obiskom osebnega zdravnika. Redno skrbite za osebno higieno.