Alergije po navadi povezujemo s toplimi meseci, ko je zaradi pelodov trav na pohodu predvsem alergijski nahod. Pogosta so tudi vnetja oči zaradi cvetnega prahu v zraku, bronhialna astma in poslabšanje atopijskega dermatitisa, koprivnica, srbečica in prebavne motnje. Zaradi verižnih reakcij med posameznimi alergeni pa vse več ljudi podobne težave pestijo tudi jeseni in pozimi ali kar vse leto. Za jesen in zimo so značilne predvsem alergije na prah, živalsko dlako in prhljaj, perje in plesni.

Celoletni alergeni

Alergeni različnih pršic so vzrok solznih oči in smrkanja oziroma alergijskega rinitisa vse leto. Za isto obdobje in podobne, vlažne razmere, celo za najmirnejši zimski čas, je značilna še alergija na plesen v zraku, tu pa so še dlake in izločki domačih živali, poznopoletni in jesenski cvetni prah plevelov in nekaterih drugih zeli, vključno z ambrozijo in artemizijo. Za vse leto je vse bolj značilna tudi navzkrižna alergija pelodnih alergenov oziroma alergija na sadje in zelenjavo, potem alergija na različne zeli, začimbe in morske sadeže. Zadnje čase zdravniki ugotavljajo predvsem navzkrižne alergije na lateks ter sadje in zelenjavo.

Ali imate zimski alergijski rinitis?

Tudi zimski alergijski rinitis se kaže kot srbenje v nosu, pogosto kihanje, vodeni izcedek in neprehodnost nosu, srbeče in pordele, solzne oči ter občutek draženja v žrelu. V hujših primerih je spremljevalec tudi glavobol, pri skrajnem vnetju nosne sluznice pa se pojavljajo krvavitve iz nosu.

Alergija na mraz

Največkrat se pokaže v obliki rdečih, oteklih in močno srbečih prstov. Vzrok se skriva v ledeno mrzlem zraku in hladni vodi. Pomaga že topla obleka, ki dobro prekrije telo. V akutnih primerih v lekarni povprašajte za antialergijska mazila.

Atopijski dermatitis

Značilna zanj je izjemno suha koža, ki postane občutljiva na mrazu. Zato si je treba pozimi izpostavljene predele posebej zaščititi z mastno kremo. Kožo negujte z nevtralno in dovolj mastno kremo ter uporabljajte hidratantno kozmetiko, kupljeno v lekarnah. Skoparite z milom in penečimi kopelmi. Nosite bombažna, ohlapnejša oblačila.

Preprečevanje in zdravljenje

Žal pot do jasne »diagnoze« velikokrat ni preprosta. Zdravniki alergologi vse bolj poudarjajo, da je treba obiskati zdravnika, če nepojasnjeno kašljate teden dni ali vam teče iz nosu. Ljudje s težavo običajno predolgo trpijo in neredko pestujejo svojo alergijsko bolezen tako dolgo in s takimi težavami, da pride vmes še do nove alergijske bolezni ali pa doživijo smrtno nevarno anafilaktično reakcijo.