čičerika

Zagotovite si vir beljakovin in vlaknin

Z.F.
22. 11. 2020, 14.46
Deli članek:

Čičerika ni le odličen nadomestek fižola, temveč tudi odličen vir beljakovin in rudnin. Zlasti jo priporočajo športnikom, vegetarijancem in sladkornim bolnikom, primerna pa je tudi za vse, ki želijo hujšati.

Profimedia
Čičerika vsebuje tudi ogromno vitaminov B ter učinkuje proti stresu.

Vodo, v kateri namakamo čičeriko, obvezno odlijemo, saj vsebuje toksične spojine. Pred kuhanjem namočena zrna še enkrat temeljito operemo.

Čičerika na našem tržišču ni več nova pogruntavščina, pač pa je že dobro utečena v kuhinje številnih, predvsem tistih, ki želijo bolj zdravo življenje. Izvira iz Azije, vendar je danes največ pridelajo v Mehiki, Indiji in Španiji. Je stročnica, ki raste na kratkih strokih, z enim do tremi semeni, nič večjimi od graha. Semena so rumene barve in rahlo oreškastega okusa.

Vir beljakovin

Pri nas se na trgovinskih policah znajdejo sušena semena ali pa vložena čičerika. Suha zrna vsebujejo kar do 25 odstotkov beljakovin, veliko je tudi koristnih rudnin, med katerimi izstopajo kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor. Delež ogljikovih hidratov je 50-odstoten, semena pa vsebujejo tudi okoli pet odstotkov maščob. Kot omenjeno spada med zelo zdrava živila, saj čisti prebavila, spodbuja delovanje ledvic, visok delež beljakovin pa pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Čičeriko svetujejo tudi ljudem s povišanih holesterolom, saj ga pomaga zniževati. Ne pozabimo tudi na visoko vsebnost folne kisline in magnezija, ki še kako koristita nosečnicam in dekletom, ki želijo zanositi. Zaradi visokega deleža beljakovin je odličen nadomestek mesa in jo pogosto najdemo na jedilnikih vegetarijancev. Da bi beljakovine kar najbolj izkoristili, je priporočljivo, da jo kombiniramo s polnozrnatimi žiti ali testeninami.

Čičerika je tudi odličen nadomestek mesa, saj vsebuje veliko beljakovin, zaradi česar je odlična hrana tudi za športnike in vegetarijance.

V kulinariki

V kulinariki se največ uporabljajo suha zrna, kuhana čičerika v pločevinki ali čičerikina moka. Suha zrna je pred pripravo treba namakati vsaj osem do 12 ur, podobno kot fižol. Vodo, v kateri se je namakala, obvezno odlijemo, saj vsebuje toksične spojine. Pred kuhanjem pa jo še temeljito operemo. Pri kuhanju v slani vodi dodajte še lovorjev list, kumino, šetraj, česen ali janež, s čimer boste omilili napenjanje in tvorbo plinov v prebavilih po zaužitju.