STOP SLABI PREKRVAVITVI

Telovadba, ki ogreje mrzle roke in noge!

T.D.
8. 11. 2020, 16.11
Deli članek:

Redna vadba pospeši kroženje krvi po organizmu, zato izberite telesno dejavnost, v kateri boste resnično uživali in z veseljem vadili.

Dreamstime
Med hojo se mišice krčijo in sproščajo, pri čemur se stisnejo okoli velikih ven v nogah in spodbujajo cirkulacijo krvi.

Če vam ljudje, s katerimi se rokujete, pogosto rečejo, da imate mrzle roke, če se zvečer odpravljate spat z debelimi volnenimi nogavicami ali če vas skeli, ščemi in mravljinči v okončinah, imate najverjetneje slabo prekrvitev. To pomeni, da je cirkulacija v okončinah motena in pretok krvi prepočasen. Rešitev? Ena od številnih možnosti za boljšo prekrvitev je telovadba!

Najpogostejši vzrok za slabo cirkulacijo

Glavni vzroki so zožene krvne žile, do česar lahko pride zaradi nekaterih bolezni (Raynaudova bolezen, periferna nevropatija in diabetes), nemalokrat pa tudi zaradi maščobnih oblog, ki se nabirajo v arterijah in otežujejo pretok krvi. To se odraža v stalno mrzlih rokah in nogah, občutek hladu pa se še poveča v zimskih mesecih.

Prva pomoč

Prva pomoč v takšnih primerih je gotovo topla obutev na nogah, na rokah pa rokavice. Izogibajte se kajenju, saj nikotin krči žile, ter izboljšajte prehranske navade. Jejte veliko vlaknin, živil z maščobnimi kislinami omega 3 in vitaminsko bogata živila. Zagotovo pa stanje izboljša tudi telovadba. Že samo miganje s prsti na nogah in rokah spodbuja pretok krvi, enako tudi masaža. Kroženje z rokami naprej in nazaj požene kri v vaše roke, zelo priporočljiva pa je tudi uporaba žogice, ki jo stiskate z dlanmi poljubno dolgo ali jo položite pod stopalo in stopate nanjo. Poskusite pa lahko še z nekaterimi drugimi učinkovitimi vajami.

Hoja

Ena najboljših vadb za vse generacije spravi v gibanje mišice nog. Med hojo se namreč mišice krčijo in sproščajo, pri čemer se stisnejo okoli velikih ven v nogah in spodbujajo zdravo cirkulacijo v slabše prekrvavljenih delih nog. Z avtobusa stopite eno postajo prej in hodite do cilja. V trgovino pojdite peš namesto z avtom. Raje izberite stopnice kot dvigalo. Začnite s kratkimi sprehodi dvakrat ali trikrat na teden. Kasneje, ko boste imeli že več kondicije, je idealno hoditi vsak dan.

Dvig nog oziroma sveča

Dvig nog v višji položaj od telesa bo zmanjšal oteklost gležnjev in prinesel olajšanje. Gre za položaj, ki ga pozna tudi joga in s katerim preusmerimo pretok krvi iz nog v telo. Večini je položaj bolj znan kot »sveča«: ležimo na hrbtu in v zrak dvignemo iztegnjeni nogi ter medenico. Križ podpremo z rokami. Medenica je poravnana z dvignjenimi nogami – kot da bi spodnji del trupa spremenili s svečo. V položaju na začetku vztrajamo 30 sekund, potem dlje.