Rak dojk

Kdaj govorimo o metastatskih rakih oziroma o razsejalnemu raku dojk?

K.M.
31. 10. 2020, 12.37
Posodobljeno: 31. 10. 2020, 12.37
Deli članek:

Gre za bolezen, ki je prisotna izven organov. Kje je pri raku dojk najbolj pogosta in kolikšna je življenjska doba bolnika z diaganozo?

Arhiv

"To pomeni, če je bolezen prisotna izven organov, o katerem govorimo. Recimo pri raku dojk, če so zasevki v pazdušnih bezgavkah, takrat še govorimo o lokalno omejeni oziroma napredovalni bolezni, če pa rakove celice najdemo izven tega področja, takrat govorimo o razsejalnemu raku. Moramo s preiskavo dokazati, da je bolezen prisotna izven območja prisotnosti raka. Če je rak na ledvicah in v bezgavkah v ledvičnem hirosu, potem je to omejena bolezen, če so zasevki izven tega območja, je razsejana bolezen. Tako je pri vseh rakih, edino pri limfomih se bolezen nekoliko drugače ocenjuje, saj je večinoma razsejana."


Če gre za razsejani rak dojk, kje se te zasevki največkrat pokažejo?

"Če je bolezen razsejana, je največkrat razsejana v kosti. Če imajo bolnice razsejano obliko raka, gre pri 50 - 70 odstotkih bolnic za prisotnost bolezni v kosteh. Lahko pa se pojavi tudi v pljučih, jetrih, možganih, bezgavkah, v medplučju, trebušnih bezgavkah, na poplučni mreni, trebušni mreni ... Kjerkoli v telesu, najpogosteje pa zasevke najdemo v kosteh, jetrih in pljučih."

Gre za neozdravljivo obliko raka ...

"Tako je, mi jo še vedno smatramo kot neozdravljivo, vendar pa je lahko za krajše ali daljše obdobje obvladljiva. Tako da preprečujemo nekatere simptome bolezni, preprečujemo napredovanja raka in bolnici omogočimo boljšo kvaliteto življenja."

Dreamstime
roza pentlja, ed

Bolezen je iz leta v leto bolj obvladljiva. Vseeno, kakšna je povprečna življenjska doba in kako obvladljiva je bolezen?

"Življenjska doba je pogojena z obsegom zasevkov in deloma tudi z zdravljenjem. Veliko bolnic redno hodi v službo, skrbijo za družine, niti ne vidimo, da bi bile bolne. So pa seveda tudi bolnice z zelo napredovalno boleznijo, ki imajo že veliko simptomov. Pri  njih je pomembno tudi podporno zdravljenje.

Najboljše povprečje preživetja imajo bolnice s h2 pozitivnimi raki, ki že dosegajo vsaj pet let. Pri trojno negativnih rakih je povprečje preživetja zgolj 13 mesecev, to so globalni podatki. Nekje vmes pa so hormonsko odvisni raki, ki so bili desetletja po preživetju boljši kot h2 pozitivni raki. Še vedno pa so bistveno boljši kot trojno negativni raki, povprečje preživetja je 2,5-3 leta. To so povprečja."