SEZAM, CHIA IN LAN

Mala semena imajo velik učinek na kožo

T.D.
25. 10. 2020, 21.52
Deli članek:

Za lepoto ne potrebujemo veliko kozmetike in ličil, dovolj je že nekaj drobcenih semen. Znano je, da sezamova globinsko očistijo kožo, lanena vračajo lesk naglavnemu okrasju, semena chia pa jo vlažijo.

Dreamstime
Semena chia so tudi izvrstno lepotilno sredstvo!

Že dolgo vemo, da ima olje, ki ga pridobivamo iz sezamovih semen, lepotno moč, zato ga s pridom uporablja tudi kozmetična industrija. Sezam je namreč bogat z antioksidanti in cinkom, ki je zelo pomemben gradnik kolagena, iz kože črpa strupe, jo očisti mozoljev in ogrcev ter briše pigmentne madeže. Več kot dovolj razlogov, da svoji vsakodnevni negi dodate domačo kozmetiko iz sezama in sezamovega olja. Takole pripravite masko za sijočo kožo: v kožo v krožnih gibih vmasirajte sezamovo olje. Nato si zdrgnite obraz z riževo moko in ga umijte s toplo vodo. Splaknite ga še z mrzlo vodo, da zaprete pore.

Vlažilna maska

Semena chia so tako imenovana superhrana. Polna so maščobnih kislin omega 3, beljakovin in vlaknin ter so odličen dodatek vsaki dieti. Lahko so tudi izvrstno lepotilno sredstvo! Olje iz semen chia je zelo vlažilno (semena lahko v sebi zadržijo desetkrat več vlage od svoje prostornine), hrani kožo in zavira staranje. Preizkusite naslednji recept za vlažilno masko: zmešajte žlico semen chia z dvema ali tremi žlicami kokosovega ali mandljevega olja. Pustite stati 20 minut, da semena ustvarijo gel. Nanesite na obraz in po desetih minutah odstranite z vlažno krpico.

Chia piling za obraz

Čajno žličko semen chia (lahko so zdrobljena ali cela) zmešajte s pol skodelice vode in čajno žličko medu. Počakajte nekaj minut, nato vtrite v obraz. Med pomaga koži zadrževati vlago, ki jo dobi od semen chia, ima antibakterijske in čistilne lastnosti. Če mešanici dodate pred nanosom še malo zelenega čaja, pa bo koža zažarela.

Proti aknam in za lepe lase

Laneno seme je vir maščobnih kislin omega 3, med katerimi je tudi alfa-linolenska kislina. Ta izboljšuje elastičnost kože, pospešuje njeno celjenje, če je poškodovana, in blagodejno deluje na kožna vnetja. Zato lanenega semena nikar samo ne uživajte, ampak jih, najlažje v obliki olja, vmešajte tudi v svoje domače lepotne pripravke. Če pa vsak dan zaužijete žlico ali dve lanenih semen, bo vaša koža mlajša, polt pa bolj enakomerna. Laneno seme uravnava izločanje sebuma, maščobne snovi, ki jo proizvajajo žleze lojnice v koži, ter tako varuje pred aknami. Na lasišču pa odpravlja prhljaj, preprečuje lomljenje las in plešavost ter krepi lase.