Z NARAVO DO ZDRAVJA

Blagodejni pripravki, ki jih morate poznati

T.D.
25. 10. 2020, 21.02
Deli članek:

Mnoge bolezni zahtevajo uporabo zdravil, ki jih lahko predpiše le zdravnik, po drugi strani pa se pogosto srečujemo tudi z blagimi oblikami zdravstvenih težav, ki niso posebej nevarne.

Dreamstime
Klinčki lahko pomagajo pri blažjih oblikah vnetja dlesni, koristni so tudi kot pomoč pri zobobolu.

Kadar imamo blage simptome dobro poznanih bolezni, je dobro poznati naravne možnosti za hitro ublažitev težav. Preprosti pripravki so namreč lahko pogosto presenetljivo učinkoviti.

Čaj proti driski

Olupke mnogih sadežev večinoma takoj zavržemo, vendar pa se v teh olupkih pogosto skriva nemalo koristnih hranil. To med drugim velja za lupino granatnega jabolka. S čajem iz te lupine si je mogoče prav tako pomagati pri slabosti, podobno kot z ingverjevim čajem. Še posebej koristen je kot pomoč pri diareji. Priporočamo vam, da olupek granatnega jabolka posušite – tako boste lahko kadarkoli pripravili blagodejen čaj.

Soda bikarbona pri vnetju sečil

Kot naravna pomoč pri vnetju sečil se običajno omenjajo predvsem brusnice. Čeprav so pripravki iz brusnic v tovrstnih situacijah nedvomno zelo koristni, pa obstaja še nekaj drugih odličnih možnosti za ublažitev neprijetnih simptomov. Med drugim lahko pomaga napitek, pripravljen iz skodelice vode in četrt žličke sode bikarbone. Ta namreč poskrbi za nekoliko bolj bazično okolje, kar oteži razmnoževanje bakterij.

Dreamstime
Čaj iz lupine granatnega jabolka pomaga pri driski.

Česen zoper holesterol

Uživanje česna ima številne pozitivne vplive na zdravje. Gre za živilo, ki je znano predvsem kot odličen naravni antibiotik, obenem pa so lahko pripravki iz česna zelo koristni kot naravna pomoč pri zniževanju ravni slabega holesterola v krvi.

Za lajšanje bolečin v mišicah

Bolečine v mišicah – na primer po intenzivnejših telesni aktivnosti – je mogoče uspešno ublažiti s pitjem višnjevega soka. Gre namreč za napitek, ki pomaga pri zaviranju tvorbe vnetnih snovi v telesu. Nekateri ga priporočajo tudi pri kroničnih boleznih, kot je artritis. Višnje so obenem eden najboljših naravnih virov melatonina, ki ima ključno vlogo pri uravnavanju ciklov spanja in budnosti. Z višnjevim sokom si je mogoče pomagati tudi pri premagovanju nespečnosti oziroma blažjih oblik težav s spanjem.

Klinčki pri težavah z dlesnimi

Ena najboljših naravnih sestavin za izdelavo pripravkov, namenjenih ohranjanju zdravja ustne votline, so zagotovo klinčki (nageljnove žbice). Iz njih je mogoče izdelati povsem naravno ustno vodo, in sicer tako, da približno deset klinčkov prelijete s 100 mililitri vrele vode, nato pa počakate deset minut, preden mešanico precedite. Tako pripravljena ustna voda učinkuje antiseptično in kot blag naravni analgetik, zato vam lahko pomaga pri blažjih oblikah vnetja dlesni, koristna pa je tudi kot pomoč pri zobobolu.