PREHRANJEVALNE NAVADE NOSEČNIC

Ne za dva, ampak dvakrat bolj zdravo

T.D.
24. 10. 2020, 18.04
Deli članek:

Kaj je priporočljivo jesti, da boste med nosečnostjo in tudi pozneje kot mlada doječa mamica polni moči in energije

Dreamstime
S hrano ohranite dobro počutje med nosečnostjo in si tlakujete pot za lažji porod.

Nedvomno je uravnotežena prehrana eno največjih daril, ki jih lahko poklonite sebi in svojemu otroku. S tem obogatite svoje telo s potrebnimi hranili, izboljšate plodnost, ohranite dobro počutje med nosečnostjo in si tlakujete pot za lažji porod. Ne glede na to, ali se na nosečnost šele pripravljate, morda odštevate do poroda ali je ta že za vami, ni nikoli prepozno jedilnika obrniti na bolje.

Beljakovine

VITAMIN B6

Brez njega ni zdrave otrokove rasti. Krepi imunski sistem ter sodeluje pri razvoju krvi in živčnega sistema. Nasvet: jedi vsak dan primešajte žlico pšeničnih kalčkov. 

Strokovnjaki priporočajo od 75 do 100 gramov beljakovin na dan. Beljakovine pozitivno učinkujejo na rast plodovih struktur z možgani vred. Poleg tega pomagajo tudi prsim in maternici, da med nosečnostjo zrastejo. Dobri viri beljakovin so meso (kuhana riba, jetra, piščanec, pusta govedina, svinjina, jagnjetina), oreščki (dnevno približno tretjina skodelice), tofu (dnevno pol skodelice), stročnice (čičerka, fižol, grah, bob ...).

Kalcij

Telo nosečnice potrebuje dnevno približno 1000 miligramov kalcija. Ta pomaga v telesu uravnavati raven tekočin in je gradnik dojenčkovih kosti in zob. Dobri viri kalcija so mleko, jajca, jogurt, pasteriziran sir, tofu, bel fižol, mandlji, losos in zelje.

Železo

V kombinaciji z natrijem, kalijem in vodo pomaga železo pri povečanju prostornine krvi in varuje pred slabokrvnostjo. Idealno bi bilo, da bi nosečnica zaužila 27 miligramov železa na dan. Dobri viri železa so repa, špinača, zelje in zelena solata, pa tudi kruh, koruzni kosmiči, ovseni kosmiči, govedina, perutnina in morska hrana.

Folna kislina

Folna kislina igra odločilno vlogo pri zaščiti pred tveganjem, da bi se otrok rodil z okvaro hrbteničnega kanala (nevralna cev). Strokovnjaki priporočajo od 0,6 do 0,8 miligrama folne kisline na dan. Dober vir folne kisline so zlasti zelenolistna zelenjava (zelje, repa, solata, špinača), sadje (pomaranče, jagode, limone, mango, grenivka, kivi, melona, paradižnik), polnozrnati izdelki (kruh, kosmiči) in stročnice.

Vitamin C

Sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C, pospešujeta celjenje ran, razvoj zob in kosti ter metabolične procese v zarodku. Priporoča se najmanj 85 miligramov vitamina C na dan. Odlični viri tega vitamina so pomaranče, jagode, limone, mango, paradižnik, grenivka, paprika ...

Primer prehranjevanja nosečnice

Zajtrk: kosmiči, smuti ali dve rezini polnozrnatega kruha z nemastnim namazom. Malica: en sadež in lonček nemastnega jogurta. Kosilo: juha in glavna jed (meso na žaru, riba, testenine ali rižota) in solata. Popoldanska malica: kos domačega peciva ali piškot. Večerja: zdrobova kaša. Grižljaj pred spanjem: košček čokolade ali marcipana.