do lepote z jabolki

Hrustljavi sadeži za sijoče lase in polt

T.D.
10. 10. 2020, 18.32
Deli članek:

Listje na drevesih spreminja barvo, iz omar vlečemo puloverje, zrak pa postaja vse bolj svež in hrustljav … tako kot jabolka. Ta so ena najboljših stvari, ki nam jih prinaša jesen.

Dreamstime
Jabolka vsebujejo kisline, ki delujejo kot luščilno sredstvo, ščitijo kapilare in pospešujejo mikrocirkulacijo.

Pred očmi se nam že rišejo jabolčne pite, sline se nam cedijo po jabolčnem soku, nekateri v mislih že stiskajo jabolčni kis. Ampak jabolka niso samo za gurmane, odlično se obnesejo tudi na koži, saj imajo izjemne lepotne učinke. Za jabolčni kis je bilo dokazano, da čisti pore bakterij in odvečne maščobe, kar sta glavna vzroka za akne in mozolje. Kis tudi uravnava kožni pH in preprečuje čezmerno nastajanje sebuma.

Domači tonik proti mozoljem

Priskrbite si kakovosten jabolčni kis in ga razredčite z vodo v razmerju 1 : 8. V mešanico pomočite vato in z njo podrgnite po koži. Splaknite in se od mozoljev poslovite.

Obnavljajo lase

Po zaslugi jabolk in jabolčnega kisa bodo tudi vaši lasje bolj zdravi in sijoči. Sestavina v jabolkih, imenovana procyanidin B-2, namreč poskrbi za zdrave, močne in čvrste lase od korena do konic. Po običajnem šamponiranju si lase temeljito sperite. Vzemite dve skodelici jabolčnega kisa in eno skodelico vode ter mešanico vtrite v lase. Pustite učinkovati 15 minut, nato spirajte lase z mlačno vodo, dokler vonj po kisu popolnoma ne izgine. Lase si otrite z brisačo.

Odpravljajo zabuhlost

Znano je, da so jabolka (vse sorte) bogata z vitamini A, C in E, ki ščitijo pred prostimi radikali. Poleg tega vsebujejo kisline, ki delujejo kot luščilno sredstvo, ščitijo kapilare in pospešujejo mikrocirkulacijo. Jabolčna maska zoper zabuhlost okoli oči: zmešajte dve žlici nesladkane jabolčne čežane z enim naribanim surovim krompirjem. Mešanico nanesite na zaprte oči in jih pokrijte še z vlažno, toplo krpico. Pustite učinkovati od 10 do 20 minut, nato sperite s toplo vodo.

Osvetlijo in učvrstijo

Znanstveniki so v lepotne namene analizirali številne sorte jabolk in med njimi izločili dve, ki najbolj osvetlita in učvrstita kožo, saj vsebujeta največjo količino kolagena in elastina – snovi, ki pomlajujeta kožo. To sta sorti granny smith in rdeči delišes. Pojejte čim več teh jabolk in vaša koža bo zanesljivo rožnata in mladostna. Ali pa jih kar nanesite nanjo v obliki maske. V električnem mešalniku spasirajte polovico jabolka, dve žlici medu in pol žličke posušenega žajblja. Mešanico dajte v hladilnik za deset minut, nato jo nanesite na umit obraz. S prsti masko nežno vtapkajte v kožo, dokler ne postane zelo, zelo lepljiva. Sperite z vodo.