Rožnati oktober

Rak dojk – zbolijo lahko tudi moški

K.M.
28. 9. 2020, 16.45
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 12.53
Deli članek:

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. Zavedati se moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato so za zmanjševanje umrljivosti pomembni predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje.

Profimedia
Mathew Knowles in Beyonce

Združenje Europa Donna Slovenija si že vrsto let prizadeva širšo slovensko javnost opozoriti na to, da smo za svoje zdravje odgovorni predvsem sami. 

Osveščajo tudi znani, ki so že zboleli
Rak dojk ne izbira, zato so med tistimi, ki so ga že preboleli ali pa se z njim še spoprijemajo, tudi številni znani obrazi, ki se vse leto trudijo osveščati ljudi. Tako so med njimi v Sloveniji manekenka in modna oblikovalka Jana Koteska, ki so ji raka dojke diagnosticirali decembra 2009, ko je imela komaj 26 let. Rak dojk je pred leti prizadel tudi partnerico nekdanjega smučarskega asa Jureta Koširja Simono Škrobar, tudi ona pa ga je na srečo uspešno premagala. Letos pa je o svoji bolezni prvič spregovorila tudi slovenska igralka Tina Gorenjak.

Sašo Švigelj
Mojca Senčar je ljubila življenje in se poslovila, kot nas je učila, v miru.


Najbolj prepoznaven obraz osveščanja o raku dojk pa je bila zagotovo Mojca Senčar, nekoč zdravnica na onkološkem inštituta v Ljubljani in nekdanja dolgoletna predsednica Združenja Europa Donna Slovenija, ki se je maja v 80. letu starosti zaradi posledic bolezni poslovila. Tudi naša najuspešnejša kotalkarica, vrhunska športnica in trenerka Lucija Mlinarič se je morala s hudo diagnozo spopasti že zelo zgodaj – pri 25 letih. Takrat je raka dojk in bezgavk premagala, bolezen pa se je pred leti vrnila, tokrat v hujši obliki. Lucija je za posledicami bolezni preminula pred slabim letom dni.

Za rakom dojk so zbolele tudi številne tuje zvezdnice, kot so Christina Applegate, Sheryl Crow, Kylie Minogue, Julia Louis-Dreyfus in Olivia Newton-John. Prav 1. oktobra letos pa je o bolezni odkrito spregovoril tudi moški. Mathew Knowles, oče ene izmed najbolj znanih pevk Beyonce je v intervjuju za televizijsko postajo ABC razkril, da je bil letos tudi sam postavljen pred to diagnozo. Za javnost je spregovoril, ker želi, da bi se moški bolj zavedali nevarnosti, ki jih rak dojk predstavlja zanje. »Izvedel sem, da številke, ki jih poznamo, niso točne, saj veliko moških ne opravi pregleda in prave diagnoze nikoli ne dobi. Bolezen  lahko premagaš, samo moraš za diagnozo izvedeti dovolj zgodaj,« poudarja Knowles.