SMRAD IN MADEŽI

Zakaj se pojavi plesen, ubijalka zdravja in hiš?

T.D.
13. 9. 2020, 20.59
Deli članek:

Ko v stanovanju zaznamo močan vonj in opazimo na stenah večje vlažne madeže, je čas, da sprožimo alarm. Najverjetneje se je začela pojavljati plesen – in ta škodi zdravju! Pa tudi nič kaj lepo ni videti.

Dreamstime
Če ne zračimo, se vlaga kondenzira na zidovih, pohištvu in oknih.

Počasi se bližajo hladnejši meseci, z njimi pa tudi nevarnost pojava plesni. To po navadi opazimo pozimi, ko se več zadržujemo v ogrevanih prostorih, hkrati pa se izogibamo prezračevanju. Pomembna je tudi razlika med zunanjo in notranjo temperaturo. Večja je, več vlage pri tem nastaja.

Znaki, da se je v dom naselila plesen

Včasih jo v stanovanju opazimo zlahka: nanjo opozarjajo temni madeži na stenah in zadnjih straneh pohištva. So pa nekatere vrste plesni manj opazne, s prostim očesom celo nezaznavne. Takrat je naš najzanesljivejši zaveznik nos. Plesen prepoznamo po vlažno zatohlem vonju v prostoru. Plesen in spore se dokaj hitro razmnožujejo, a jih včasih kar težko odkrijemo.

Od kod pride plesen

Vlaga v stanovanju ter razlike med notranjimi in zunanjimi temperaturami so najugodnejše za razvoj plesni. Ugodno gojišče plesni so tudi vlažni zidovi, za to pa poskrbi vsakršen vdor vlage: na primer streha, ki zamaka, podtalnica, ki vdira v hišo, skratka vse, kar zvišuje vlažnost v zraku. K temu dodajmo prhanje, kuhanje, sušenje perila v bivalnih prostorih in podobno. Tudi ta vsakodnevna opravila dodajajo vlago zraku, in to nikakor ne v zanemarljivih količinah, nasprotno, v litrih. Življenje štiričlanske družine nasiči zrak z do 12 litri vode na dan. Če ne zračimo, se ta vlaga kondenzira na zidovih, pohištvu in oknih. Ravno to pa je ugodno gojišče plesni.

V boj proti plesni

Poskrbimo, da bodo velike slike in omare nekoliko odmaknjene od zidu, da bo lahko zrak nemoteno krožil. Nepotrebno kopičenje vlage v zraku pa preprečimo tako, da med prhanjem vrata kopalnice niso odprta. Raven vlage v zraku skrbno nadzorujmo – v zaprtih prostorih je priporočljiva od 50- do 60-odstotna vlažnost. Tudi redno zračenje je kar učinkovito pri preprečevanju plesni. Okna zjutraj in zvečer odprimo za od pet do deset minut, in to na stežaj, da se bo zrak v sobi dobro premešal z zrakom od zunaj. Dvakratno temeljito zračenje je boljše kot ves dan rahlo odprto okno, saj s tem podhladimo sobo, kar pa plesni le koristi.

Prezračevalni sistemi

Prezračevalni sistemi so gotovo eden od najučinkovitejših načinov boja proti vlagi in zidni plesni. To so naprave, ki skrbijo za nenehen dovod svežega zraka ter čiščenje in odvajanje slabega zraka iz prostorov. Z njimi zmanjšamo vlažnost ter preprečimo nastajanje zidne plesni, kondenza in neprijetnega vonja v prostorih.