Zdravje

Vstop v vrtec je lažji z dobrim imunskim sistemom

T.D.
30. 8. 2020, 21.22
Deli članek:

Vstop v novo vrtčevsko ali šolsko leto je že sam po sebi dovolj stresen tako za otroka kot za starše, zato se je nanj dobro pripraviti ter se izogniti vsem boleznim in nevšečnostim.

Dreamstime
Med 8. in 9. uro je zadnji čas, da se otroci odpravijo na nočni počitek.

Ključ je seveda v otrokovem močnem imunskem sistemu, ki bo tako lažje predelal vse stresne situacije, hkrati pa z lahkoto pregnal viruse in bakterije, s katerimi se bo (prvič) srečal. Otrokov imunski sistem lahko povsem naravno okrepite na različne načine.

Zdrava prehrana

Saj veste, čim manj sladkorja in umetnih sladil, čim več zelenjave in sadja (po možnosti surovega), čim manj industrijsko predelane in čim več ekološko pridelane hrane. Če se boste skupaj z otrokom pregrešili dvakrat na teden, bo to zagotovo manj škodilo zdravju otroka (in vašemu zdravju), kot če boste v nedogled čakali na dan D, ko se boste zares vsi v družini začeli vsak dan zdravo prehranjevati.

Dovolj čiste vode

Otroci radi pijejo vodo, le ponuditi jim jo je treba in biti za zgled. Pri tem ne pozabite na čas, ki ga otrok preživi v vrtcu in šoli, zato je najbolje, da mu priskrbite trpežno stekleničko za vodo, s katero boste poskrbeli, da bo otrok tudi do vašega prihoda popil dovolj čiste vode.

Veliko gibanja na svežem zraku

Otroci obožujejo gibanje in so radi v naravi, zato so največkrat glavna ovira preveč zaščitniški in zaskrbljeni starši, ki se jim zdi, da je zunaj prevroče, prehladno, premokro, preveč vetrovno ali pretemno. Brez skrbi, ko bo otroku postalo neprijetno, bo sam potrkal na vrata in pribežal v varen dom.

Dovolj kakovostnega spanca

Če gre otrok spat med osmo in deveto uro, bo dobil pravi »odmerek mame in očeta« ter kakovostnega spanca. Za dober spanec pa ni dovolj le zadostno število ur spanca, temveč tudi dobri spalni pogoji. Poskrbite, da bodo tako odeja, vzglavnik kot posteljnina iz stoodstotno naravnih materialov (volna, svila ali bombaž), starejšim šolarjem pa nikar ne dovolite, da zaspijo s slušalkami v ušesih ali z mobilnim telefonom ob vzglavju.

Ne pozabite na zobno ščetko

Pred menjavo zobne ščetke ne čakajte na to, da ščetine začnejo štrleti v vse smeri, temveč jo redno menjajte enkrat na mesec. Če otrok zboli, pa je priporočljivo takoj zamenjati zobno ščetko, četudi ste mu novo kupili pred kratkim, saj tako zmanjšate možnost dodatne okužbe.