Bogastvo narave

Ste vedeli, da robide spadajo med superživila?

Z.F.
30. 8. 2020, 17.01
Posodobljeno: 30. 8. 2020, 18.21
Deli članek:

Kdaj ste si nazadnje privoščili ta izjemno zdrav sadež, ki ga danes le bolj po naključju najdemo še ob cestnih poteh in le redko v sadovnjakih? Robida je bogata z vitamini in minerali ter odličen sadež za slabokrvne.

Pinterest
Okrepite svoj imunski sistem in preženite težave s slabokrvnostjo s pomočjo robid.

Trenutno je sezona robid v polnem teku, a težava je, da jih pri nas le redko kje srečamo še zasajene v sadovnjakih ali ob travnih mejah, še redkeje v nasadih. Tu in tam, če imamo srečo, jih najdemo sicer v trgovinah, na tržnicah ali ob poteh, ko se odpravljamo v hribe, kjer rastejo samoniklo. Naj omenimo, da ta sladek sadež spada v skupino supersadežev, ki ga odlikujejo antioksidanti, kamor uvrščamo tudi drugo jagodičevje.

Rešitev za slabokrvnost

V robidah najdemo veliko vitamina A, pa tudi C in E, prav tako številne minerale, med katerimi izstopajo predvsem železo, kalcij, magnezij, mangan in kalij. Pomembno je poudariti, da robide vsebujejo največ železa izmed vseh vrst sadja, zato ne preseneča, da so odlična rešitev pri težavah s slabokrvnostjo. V ta namen ljudski zdravilci priporočajo uživanje robidovega vina, ki ga pripravimo iz litra domačega črnega vina. Potrebujemo 100 gramov suhih robidovih listov in 50 gramov suhih listov koprive. Suho listje vmešamo v črno vino in mešanico pustimo 24 ur. Nato zavremo in kuhamo pet minut.

Zoper prehlad, kašelj in gripo

Sezona robid je trenutno na višku, zato si teh sadežev privoščite čim več. Najboljši so sveže obrani in zgolj oprani. Lahko pa iz njih pripravite tudi sok, marmelado ali kakšno drugo poslastico. Vsekakor je vredno zraven sladkih plodov nabrati tudi lističe in jih posušiti za zimo. Čaj iz robidovih listov je staro ljudsko zdravilo, ki se uporablja pri vnetem in bolečem grlu. Prevretek iz robidovih listov večkrat dnevno grgrajte in pijte oslajenega z nekaj medu. Čaj krepi imunsko odpornost in lušči sluz, prav tako se priporoča pri težavah z želodcem in pri vnetju črevesja. Znano je tudi, da so sveže robide odlične za prebavo, saj jo pospešijo, ob enem pa čistijo kri. Robidov sok naj bi pomagal pri zaprtju, blagodejno pa deluje tudi na živčni sistem in odpravlja napetost.