MI KOST IZRAŠČA?

Za deformacijo palca na nogi je kriva obutev

T.D.
22. 8. 2020, 18.34
Deli članek:

Za deformacijo je značilno postopno usmerjanje palca navzven in vse bolj boleča izboklina glavice palčeve stopalnice.

Dreamstime
Razširitev stopalnega loka je ne le estetski, ampak tudi boleč zdravstveni problem.

Izraščanje kosti na palcu stopala je najpogostejša tegoba zlasti žensk srednjih let. Strokovnjaki so enotnega mnenja, da razširitev stopalnega loka, ki je ne le estetski, ampak tudi boleč zdravstveni problem, povzročijo predvsem pretesni čevlji z visokimi petami, le redko je vzrok dednost. Kako torej ravnati, da to nadlogo preprečimo ali odpravimo?

Kaj se dogaja s stopali

Palec na nogi se odmakne proti malim prstom stopala in pojavi se kostna zadebelitev ob osnovnem sklepu palca na notranji strani stopala. Deformaciji se pogosto pojavljata skupaj. Žal se v sklepu prav rada razvije tudi artroza oziroma obraba sklepa, to pa kajpak močno boli. Vrh kosti postane celo vnet in bolijo tudi blazinice stopala. Preostali prsti na nogi se začnejo prilagajati tako, da se krčijo, na njih nas vse bolj motijo trda koža in kurja očesa. Hallux valgus, kakor mu pravijo ortopedi, je včasih tako velik, da ga drugi prst »zajaha«. Težave povzroča kar tretjini žensk in le petim odstotkom moških.

Preprečevanje in samozdravljenje

Deformacijo lahko preprečimo, če smo pripravljene hoditi čim več bose in izbiramo ortopedsko pravilno, dovolj široko obutev. Ko se deformacija še razvija, jo je mogoče ustaviti s posebnimi vajami, odlična je denimo bosonoga hoja po prstih oziroma blazinicah stopala, ter z različnimi opornicami za nošenje ponoči in podnevi, ki so na voljo v specializiranih trgovinah z medicinskimi pripomočki.

Če je kost že zadebeljena

Pri že razviti izbočeni kosti pa je operacija kar nujna, sicer bo bolelo vse bolj in zaradi opiranja na drugo, zdravo stopalo se lahko pojavijo še bolečine vzdolž hrbtenice. Operacij je več vrst, številne so poimenovane po raznih avtorjih, pri nekaterih vstavijo kar umeten sklep. V večini primerov pa poskuša ortoped najprej odpraviti nepravilnosti na kosteh, nato pa zagotoviti dokončni in trajni uspeh operacije tako, da dodatno popravi še mišice in sklepni ovojnici. Pri večjih operacijah je treba urediti tudi stopalnice oziroma tetive, ki omogočajo gladko premikanje stopala, in ne tako redko, kadar je palec močno vraščal vstran, je potreben celo klinast presadek, ki omogoči stabilnost prsta po ravni liniji. Zgodi se, da je treba operativno popravljati tudi druge prste. Okrevanje pa ne traja celo večnost! Imobilizacija uda z mavcem pogosto sploh ni potrebna, za šest do osem tednov svetujejo le posebno obuvalo, morebitno kovinsko sponko pa odstranijo čez tri do šest mesecev. Če ne prej, bomo odslej obutvi posvetili vso pozornost, sicer se bo, kakor kažejo številni primeri, deformacija palca kaj hitro ponovila.

Proč s salonarji!

Če ima težave naša mama, še ne pomeni, da jih bomo imeli tudi mi. Bolj kot dednost je pomembno, kaj si nataknemo na noge. Težave namreč povzročajo predvsem trdi čevlji, ki so preozki in v sprednjem delu zašiljeni, neprimerne velikosti in s previsoko peto. Kost lahko zelo hitro izraste tudi otroku, če jim starši ne izberemo primerno velikih, zelo udobnih čevljev. Ob nošenju tesne obutve se namreč palec sčasoma umika vse bolj vstran, proti malim prstom stopala. Ob notranjem delu stopala ob palcu pa se zaradi pritiska obutve pojavita rdečina in oteklina, sledi zadebelitev kosti in mehkih tkiv. Postopno se razvijata vse hujša bolečina in omejena gibljivost.