STRUPI

Vse o razstrupljanju in prečiščevanju telesa

T.D.
7. 8. 2020, 20.35
Posodobljeno: 10. 8. 2020, 13.12
Deli članek:

V vsakdanjem življenju se je težko izogniti vnosu kemikalij v telo, so namreč povsod okrog nas – v hrani, v vodi, ki jo pijemo, v zemlji, po kateri hodimo, v zraku, ki ga dihamo.

Dreamstime
Preverite: morda je čas, da se lotite čiščenja telesa.

Raziskava ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni je pokazala, da je v človekovi krvi in urinu kar 212 različnih kemijskih strupov, za katere pa še ne morejo v celoti pojasniti, kakšen vpliv imajo na telo in kolikšna količina teh strupov je lahko nevarna. Nič čudnega torej ni, da je razstrupljanje postalo precej priljubljen način skrbi za zdravje. Pri vse večji prisotnosti trenda razstrupljanja pa se pojavljajo tudi vse večje polemike o tem, ali je razstrupljanje sploh učinkovito in potrebno oziroma ali gre zgolj za tržno strategijo tistih, ki izkoriščajo naraščajoči strah novodobnega človeka.

Kaj je pravzaprav razstrupljanje

Čeprav je beseda že sama po sebi dovolj zgovorna, neke uradno sprejete in soglasne definicije v resnici nima. Po navadi ljudje razstrupljanje razumejo kot shujševalno prakso, ki za nameček očisti telo. Tudi strokovnjaki za razstrupljanje in njegovi zagovorniki ne znajo soglasno opredeliti tega pojma. Je to očiščevanje telesa strupov, bolezni, morda zgolj odvečnega balasta? Ker nas dnevno zastrašujejo z nevarnostjo strupov in kemikalij, ki nas obdajajo, pa tudi glede škodljivosti vsega odvečnega, kar v telo vnašamo s hrano in kar povzroča srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen in debelost, smo razstrupljanju (pa naj bo, karkoli že je) močno naklonjeni. Po navadi razstrupljanje pomeni določeno spremembo v prehrani – bodisi omejitve pri nekateri hrani ali omejitev zgolj na sokove in smutije, pogosto pa razstrupljanje predstavlja zgolj dodatek določenega razstrupljevalnega preparata dnevni prehrani.

Kaj so strupi

Medicinsko gledano so strupi precej širok pojem, ki zajema vse od alkohola, hrane in zdravil do kemikalij v naši okolici. V strogih definicijah je razstrupljanje tudi odstranjevanje sledi in posledic drog iz telesa. Ker razstrupljevalni režimi ne znajo jasno pojasniti, kaj je tisto, česar se očiščujemo, številni medicinski strokovnjaki opozarjajo, da gre večinoma zgolj za tržno strategijo. Da razstrupljanje pravzaprav ni nič drugega kot izkoriščanje tržne niše in da raziskave še pri nobeni obliki razstrupljanja niso potrdile učinkovitosti.

Kaj se dogaja v telesu

Pri vse večji prisotnosti trenda razstrupljanja se pojavljajo tudi vse večje polemike o tem, ali je razstrupljanje sploh učinkovito in potrebno oziroma ali gre zgolj za tržno strategijo.

A če je razstrupljanje v resnici mit, zakaj toliko ljudi govori o njegovih pozitivnih posledicah in kako to, da velja za enega najučinkovitejših načinov hujšanja? Odgovor na to je preprost, pravijo zdravniki. Med razstrupljanjem res izgubljate težo, a ne zato, ker se razstrupljate, ampak preprosto zato, ker ne jeste. Voda se v mišicah shranjuje z glikogenom. Kadar ne zaužijete dovolj kalorij, porabite zaloge glikogena in s tem izgubite težo vode. Vso to težo boste pridobili, ko boste spet začeli jesti po ustaljenem režimu. Poleg tega pri razstrupljanju s sokovi ne zaužijete dovolj maščob, beljakovin in vlaknin, kar se znova odraža v izgubi teže. Po nekaj dneh vaše telo deluje samo še na hlape. Ker mu primanjkuje beljakovin, začne razgrajevati mišično tkivo. Zaradi zmanjšane mišične mase ste prav tako videti shujšani, a morajo vaše ledvice za to plačati nekoliko višji davek. Pridobivanje beljakovin iz mišične mase namreč proizvede več dušika, ki ga morajo ledvice izločiti.