HRANILNE SNOVI

Korenje in stročnice za oster um in dober spomin

T.D.
9. 8. 2020, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2020, 18.23
Deli članek:

S prehrano, ki je bogata z antioksidanti, lahko zelo uspešno upočasnimo procese staranja in izboljšamo spomin.

Dreamstime
Rdeča in živo oranžna živila so dobra za vaš spomin.

Najpomembnejši antioksidanti so vitamini A, C in E, ki jih je v izobilju v svežem sadju in zelenjavi. Ti vitamini varujejo telo in možgane. Vitamina E in C na primer skupaj delujeta še močneje.

Jagodičevje

V jagodičevju najdemo veliko aktivnih sestavin iz skupine flavonoidov, imenovanih antocianidini, ki delujejo kot izjemno močni antioksidanti. Antocianidini preprečujejo razgrajanje kolagena, ki skrbi za prožno kožo, sklepe in žile. Največ antocianidinov vsebujejo robidnice, brusnice, borovnice, črni ribez in črno grozdje. Jagodičevje poleg antocianidinov vsebuje še veliko vitamina C in beta karotena.

Stročnice

Te proteinske elektrarne vsebujejo folat, ki pomaga ščititi možgane. Stročnice, kot so leča, čičerka, fižol, grah, so zelo dober vir počasi prebavljive glukoze, kar možganom zagotavlja enakomeren vir goriva. Dodajte jih v solato, naredite jih kot prilogo ali juho.

Korenje in sladki krompir

Živo oranžna živila vsebujejo veliko beta karotena. Ta karotenoidni pigment se v telesu spremeni v vitamin A, ki predstavlja izjemno močno orožje proti prostim radikalom. Korenje vsebuje več beta karotena kot katerakoli druga zelenjava. V sladkem krompirju pa poleg beta karotena najdemo še veliko vitaminov C in E.

Bučna semena

So okusen in hranljiv prigrizek, poleg tega so polna cinka – pomembnega minerala za izboljšanje spomina in zdravja možganov. Dodajte jih v solato ali ovseno kašo za hrustljavost ali pa jih zapakirajte v manjšo vrečko in imejte vedno pri sebi za priročen in zdrav prigrizek.

Mastne ribe

Maščobne kisline omega 3 so ključne pri varovanju tistih delov možganov, ki skrbijo za pošiljanje sporočil telesu. Ribe, ki vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3, so skuše, sardele, slanik … Prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega 3, ne varuje le živčnega sistema, temveč izboljšuje tudi miselne sposobnosti.