Drobni, zlato rumeni do oranžni sadeži, ki se skrivajo pod gladkimi listki z žametno kožo, so polni zdravilnih učinkovin, ki jim zasluge pripisujemo predvsem zaradi karotinov, ti pa so predstopnja vitamina A. Uživanje marelic prinaša številne pozitivne učinke na zdravje. Vsebujejo veliko vitaminov, poleg vitamina A še vitamine C, E in K, in pomembne minerale, med katerimi prednjačijo kalij, baker, železo in vlaknine. Uporabne so tudi marelične koščice, iz katerih pridobivajo cenjeno olje, ki hrani kožo, v notranjosti koščic pa se skrivajo jedrca, ki naj bi pomagala celo pri uničevanju rakavih celic.

Pomoč pri prebavi

Kot omenjeno, marelice vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, z rednim uživanjem marelic boste tako poskrbeli za dobro prebavo. Priporočljive so predvsem za vse tiste, ki imajo težave s pogostim zaprtjem, prav tako so nepogrešljive pri vseh tistih, ki jih pogosto mučita napenjanje in napihnjenost.

Močne kosti

V marelicah najdemo številne minerale, ki so koristne za zdravo in močno izgradnjo kosti. Med poglavitnimi minerali so kalcij, fosfor, mangan, železo in baker, vsi našteti pa so tudi v marelicah. Uživanje tega sadeža bo tako pripomoglo h krepitvi kosti in prispevalo k zmanjšanju tveganja za nastanek osteoporoze in drugih kostnih erozij. Uživanje marelic bo pripomoglo tudi k izboljšanju rasti nohtov ter močnejših in bolj zdravih las.

Pomoč pri vnetju ušes

Marelično olje deluje antibakterijsko in pomirjujoče, številni zdravilci trdijo, da je nepogrešljivo tudi pri vnetju ušes. Vse, kar morate storiti, je, da kanete nekaj kapljic olja v uho. Že po 30 minutah boste občutili olajšanje. Marelično olje je izjemno cenjeno tudi v kozmetični industriji, saj kožo oskrbi s pomembnimi antioksidanti in upočasni procese staranja. Pomaga pri številnih kožnih obolenjih in nečisti koži ter skrbi, da je koža globinsko navlažena in napeta. Ker se olje hitro vpija, ni bojazni, da bi bila koža po uporabi mastna in lepljiva.