Nevarnost, ki preži v naravi

Male črne nadloge: kako pravilno odstranimo klopa?

T.D.
8. 8. 2020, 12.33
Deli članek:

Zdravniki opozarjajo, da veliko ljudi še vedno ne zna pravilno odstraniti klopa. Da ne boste med njimi tudi vi, preberite spodnje nasvete.

Dreamstime
Klopa primemo s pinceto tik ob koži in ga počasi, previdno izvlečemo.

Klopi – kljub svoji majhnosti sejejo med ljudmi velik strah. Dobra novica je, da če malega krvosesa pravočasno odkrijemo in odstranimo, občutno zmanjšamo možnost okužbe.

Kritičnih 24 ur

Klopa moramo odstraniti čim prej – dlje časa ko je prisesan, večja je namreč verjetnost prenosa okužbe. Za preprečevanje lymske borelioze, proti kateri nimamo cepiva, moramo ukrepati hitro, saj do prenosa bakterij s klopa na človeka ne pride takoj, temveč v roku 24 ur po vbodu klopa. Če klopa v tem obdobju odstranimo, tudi če je okužen, do prenosa ne pride.

Najlažje gre s pinceto

Klopa primemo s pinceto tik ob koži in ga počasi previdno izvlečemo. Pomembno je, da ga ne primemo za telo, temveč za glavico. Stisk telesa lahko namreč pospeši izločanje okužene sline v kožo. Če ga boste izvlekli sunkovito, obstaja možnost, da ga ne boste odstranili v celoti in bo rilček ostal v koži. S stališča bolezni to ni nevarno, a vseeno gre za tujek, ki ga je treba odstraniti. Rilček lahko poskusimo odstraniti z iglo ali počakamo, da telo tujek samo odstrani v dnevu ali dveh. Ob tem lahko sicer pride do zagnojitve, ki pa je običajno majhna in ni nevarna.

Ste nameravali klopa zadušiti?

Pri odstranjevanju ne uporabljamo olja, vazelina, petroleja, laka za nohte ali katerih koli drugih pripravkov, ki jih nekateri svetujejo za zadušitev klopa. Z njimi lahko namreč povzročimo, da začne klop v kožo spuščati še več okužene sline kot sicer. Kapljica olja (ali sline ali vode) učinkuje le, če je klop kratek čas v koži in se še ni zaril globoko. Rilček namreč deluje kot smrečica, v kožo gre zlahka, a ko ga hočemo izvleči, se izrastki razširijo. Nekateri se lotevajo uradno nepotrjenih pristopov, kot je vrtenje klopa, kar sicer prav tako zaleže, če je klop krajši čas v koži. Nikar pa se nad klopa ne spravljajte s plamenom iz vžigalnika, saj bo ob vročini v vaše telo izločil še več sline.

Je potreben obisk zdravnika?

Klopa naj bi si odstranil vsak sam; to ni stvar, zaradi katere bi bil potreben obisk zdravnika ali kirurški poseg. Vendar po odstranitvi mesto ugriza opazujemo še več tednov; zdravnika pa seveda obiščemo, če se pojavijo znaki, značilni za bolezni, ki jih prenašajo klopi. Pozorni bodite predvsem na rdeč kolobarjast izpuščaj, ki se širi navzven, medtem ko v notranjosti bledi. Okužbe, ki ji prenašajo klopi, pa običajno spremljajo tudi bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost in povišana telesna temperatura.