Ognjič

Ognjeni cvetovi, ki izboljšujejo zdravje in lajšajo številne tegobe

Z.F.
2. 8. 2020, 17.31
Posodobljeno: 2. 8. 2020, 17.44
Deli članek:

Tako na okrasnih kot tudi na zeliščnih in zelenjavnih vrtovih se že bohotijo cvetovi v rumenkasto oranžnih odtenkih ognjiča. Ognjič ni le čudovit okras na vrtovih, ampak je tudi izjemno dragocen v domači lekarni, saj je uporaben za odpravo številnih težav, ki so v prvi vrsti povezane predvsem s kožo. Nikar pa ne pozabimo, da lahko ognjič lahko uporabimo tudi v kulinariki in kozmetiki.

Dreamstime
Že posajeni ognjič se praviloma naslednje leto zaseje kar sam.

Recept: Ognjičevo maslo

Za pripravo masla potrebujete 120 gramov masla in dve žlici ognjičevih cvetov, ščepec cimeta in dve žlici limoninega soka. Maslo stopimo, nato pa vse sestavine penasto vmešamo. Ohladimo, da maslo ponovno zakrkne.

Ognjič med zeliščarji in zdravilci že od nekdaj uživa zelo velik ugled. Čeprav je praviloma poznan predvsem kot okrasna rastlina, je, kot že omenjeno, nadvse zdravilen in prijetno diši. Ognjič so poznali že stari Egipčani in Rimljani, ki so verjeli, da ima pomlajevalni učinek, v času ameriške državljanske vojne pa so ga uporabljali na bojiščih, kjer so z njim zdravili tudi večje odprte rane.

Okrepite paradižnik in druge plodovke

Nepogrešljiv je tudi na zelenjavnem vrtu, saj poleg kapucink in žametovk (tagetes) pomaga rastlinam v času nenadnih ohladitev. Sadike paradižnika, paprike, jajčevcev, kumar in ostalih plodovk so občutljive na nihanje temperature. Če pade pod 15 stopinj Celzija, lahko cvetovi paradižnika že odpadejo, a da se to ne bi zgodilo, jih lahko zavarujete s čajem iz cvetov ognjiča. Pripravite ga iz skodelice vrele vode in žličke zeli ter pustite stati 10 minut. Nato ga precedite in pustite, da se ohladi. Z ohlajenim čajem rastline poškropite pred močnimi ohladitvami. Čaj lahko sicer uporabite tudi za izpiranje vnetih oči in pitje v času senenega nahoda. Uporaben je tudi za čiščenje gnojnih ran, ki se težko celijo. Omili luskavico, ekceme, mladostniške mozolje in pomaga pri srbeči koži.

Dreamstime
Posušene ognjičeve cvetove in listke lahko uporabljamo za pripravo čaja.

Celjenje ran in ureznin

Odlična rešitev zoper površinske rane je tudi tekočina, ki jo iztisnemo iz ognjiča, saj bo pospešila proces celjenja kože. Tekočina bo rano razkužila in zagotovila protimikrobno delovanje, kar bo pomagalo pri preprečevanju okužb. Vse, kar morate storiti, je, da pretlačite nekaj svežih cvetov ognjiča, da iz njih iztisnete sok. Sok nato nanašajte na rano do trikrat dnevno, vse dokler bo potrebno. Lahko pa si pomagate tudi z že pripravljenimi mazili, ki jih pripravite na osnovi ognjiča.

Pomoč pri sončnih opeklinah

Ognjič je odlična rešitev v poletnih mesecih tudi zaradi pomirjajočih učinkov, ki bodo olajšali bolečine sončnih opeklin, prav tako bodo lajšali srbečico in druge težave, povezane s kožnimi izpuščaji. Tudi v tem primeru so najboljša rešitev pretlačeni cvetovi, katerih sok nanesete na problematične predele in pustite, da se posuši. Če gre za večje površine kože, ognjičev sok pomešajte z jogurtom ali alojo. Smiselno je uporabiti tudi mazilo iz ognjiča.

Dreamstime
Če imate bradavice na obrazu, uporabite ognjičevo mazilo.

Odpravite težave vnetih dlesni

Čeprav ognjič večinoma povezujemo z zdravljenjem kožnih obolenj in iritacij, ga lahko koristno uporabite tudi za zdravljenje ustne votline. V rastlini najdemo številne antibakterijske oziroma protimikrobne sestavine, ki pomagajo pri preprečevanju težav z dlesnimi, zmanjšujejo nevarnost za nastanek kariesa, pomagajo pri parodontitisu in še bi lahko naštevali. Pripravite si ustno vodico. Potrebujete dve žlici posušenih ognjičevih cvetov, ki jih prelijete s 500 mililitri vrele vode. Pustite stati 30 minut, nato pa mešanico precedite in počakate, da se ohladi. Uporabljajte enkrat dnevno namesto običajne ustne vode. Lahko jo uporabljate tudi po stomatoloških posegih, saj bo pospešila celjenje.

Ublažimo boleče menstruacije

V ognjiču najdemo tudi spazmolitične učinkovine, ki pomagajo omiliti boleče menstruacije in mišične krče. Zoper bolečine si pripravite skodelico ognjičevega čaja, ki ga pripravite iz žličke posušenih ognjičevih cvetov in 2,5 decilitra vrele vode. Vodo zavrite in prelijte po cvetovih. Nato po 10 minutah precedite in čaj pijte po požirkih. Dnevno se priporoča uživanje od dveh do treh skodelic čaja.

Dreamstime
Tinktura bo v pomoč pri ranah, podplutbah, pretegnjenih mišicah, preležaninah in še in še.

Tinktura za pomoč pri zmečkaninah

Odlična domača rešitev zoper številne tegobe je tudi ognjičeva tinktura. Pripravimo jo iz domačega žganja in cvetov. Če boste uporabili sveže cvetove, steklenico napolnite do dveh tretjin, sicer bo zadostovala polovica ali vsaj dobra četrtina. Prelijte jih z žganjem in postavite na svetlo ter toplo mesto za vsaj tri tedne, da se učinkovine izlužijo. Tinkturo razredčite s prekuhano vodo, ki jo nato koristite v obliki obkladkov. Pomagala bo pri ranah, podplutbah, zmečkaninah, pretegnjenih mišicah, preležaninah, oteklinah, lajšala težave pri čirih in še ne bi lahko naštevali.

Zoper otrdele prsne žleze

Zoper otrdele prsne žleze uživamo ognjičev sok, ki mora biti zmeraj svež. Sok iztisnemo iz svežih cvetov, listov in stebel ter ga primešamo mleku. Pijemo zjutraj po požirkih.

Mazilo iz ognjiča

Mazilo pripravimo tako, da rastlino drobno narežemo, dodamo vroči nesoljeni trebušni svinjski masti (salo) in na vodni kopeli kuhamo 10 minut. Nato čez noč pustimo pokrito v hladnem prostoru, kjer se bodo izlužile zdravilne učinkovine. Zjutraj rahlo pogrejemo in precedimo ter shranimo v lončkih, najbolje v hladilniku. Tako bo mazilo uporabno še dobro leto.

Dreamstime
Ognjičev čaj odlično blaži in odpravlja simptome čirov.

Sedeče kopeli

Pripravimo jih iz svežega ali suhega zelišča. Zjutraj namočimo 100 gramov suhega zelišča ali dve prgišči sveže rastline v osem litrov hladne vode. Zvečer tekočino pogrejemo do vrelišča, precedimo in dodamo vodi za sedečo kopel. Voda mora pri kopanju segati prek ledvic. V kopeli se namakamo največ do 20 minut. Nato se ne obrišemo, ampak se ogrnemo z veliko brisačo in počivamo vsaj dobro uro, da se prepotimo. Pazimo, da se ne prehladimo. Še dodaten nasvet: kopeli lahko dodamo tudi liste in stebla.

Čajna mešanica zoper čir

Za pripravo čaja vzamemo enake dele posušenega ognjiča, hrastovega lubja, velike koprive in zdravilnega jetičnika. Približno dve žlički prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo in pijemo po požirkih čez dan.