RESNE TEŽAVE

Se potite, kadar spite?

T.D.
1. 8. 2020, 16.41
Deli članek:

Če se kdaj ponoči zbudite okopani v svojem potu, verjetno tega simptoma ne jemljete preveč resno. Morda pa stvari le niso tako nedolžne.

Dreamstime
Povečano znojenje se lahko pojavi tudi zaradi različnih vnetnih procesov v telesu.

Če se vam nočno potenje dogaja pogosto, večkrat na teden, se za tem najverjetneje skriva kakšna zdravstvena težava. Čezmerno potenje ali idiopatska hiperhidroza se pojavi, ko telo izloča preveč znoja, bodisi zaradi dejavnikov iz okolja, zdravstvenih težav ali zaradi uporabe nekaterih zdravil. Zlasti zdravila za zdravljenje psihičnih bolezni lahko kot stranski učinek povzročijo čezmerno izločanje potu, pa tudi kortikosteroidi, zdravila za nižanje krvnega sladkorja, zdravila za nižanje telesne temperature …

Telo z znojenjem opozarja na težavo

Povečano znojenje se lahko pojavi tudi zaradi različnih vnetnih procesov v telesu, zaradi bakterijskih okužb, kot so tuberkuloza, endokarditis (vnetje srčnih zaklopk), vnetje slepiča, angina, osteomielitis (kostno vnetje), HIV, razni abscesi (gnojni čiri in podobno).

Nočno potenje spremlja sladkorne bolnike

Tudi nenaden padec sladkorja v krvi je lahko vzrok za nekontrolirano nočno potenje. Sladkorni bolniki, zlasti tisti, ki jemljejo inzulin in druga zdravila za zdravljenje diabetesa, se s tem pojavom pogosto srečujejo.

Rakava obolenja

Nočno potenje je lahko tudi simptom nekaterih oblik raka, zlasti tistega karcinoma, ki napada kosti, jetra, limfom. Še vedno ni čisto jasno, zakaj nekatere vrste raka povzročajo nočno oblivanje, druge pa ne. Strokovnjaki domnevajo, da gre pri povečanem potenju za obrambno reakcijo organizma na hiter razvoj malignih celic, lahko pa telo tako reagira tudi zaradi hormonskih sprememb. Nočno znojenje je lahko tudi stranski učinek, ki ga povzročajo nekatere terapije, recimo kemoterapija, ali pa uporaba nekaterih zdravil, na primer morfija.

Kaj lahko naredimo sami, da omejimo izločanje potu

Najprej v spalnici izključimo ogrevanje, sobo dobro prezračimo, preden gremo spat, in se pokrijemo z lažjo odejo. Čez dan je dobro, da se izogibamo vročim napitkom, kofeinu, alkoholu, čokoladi ter predelani ali začinjeni hrani. Kajenje že samo po sebi škoduje našemu zdravju, cigarete pa negativno vplivajo tudi na nočno potenje. Našemu organizmu bo zagotovo dobro delo, če bomo čez dan pili dovolj velike količine vode, s čimer bomo preprečili dehidracijo telesa. Kot prvo pomoč pri lajšanju težav lahko uporabimo liste žajblja ali njegove izvlečke, ki nam bodo omilili to neprijetno zadevo, zavedati pa se je treba, da tudi razburjenje in stres povišujeta raven adrenalina, ki pospešuje delovanje znojnic, zato je treba misliti tudi na pravilno dihanje in umiritev misli, zlasti pred spanjem.