Vrtoglavica je stanje, pri katerem ima človek občutek, da se okolica in predmeti v njej gibajo okrog njega ali pa se on sam giba okrog predmetov. Vzroki zanjo so različni, največkrat gre za prehodne motnje v centru za ravnotežje.

Večina nas je prvo izkušnjo z vrtoglavico doživela že v otroštvu, na vrtiljaku, ali ko smo se kar tako vrteli okrog lastne osi. Mnogim se zvrti v glavi, ko z višine pogledajo navzdol, ko nenadoma sunkovito vstanejo ali se zibljejo v čolnu na valovitem morju. Vrtoglavica je tudi spremljevalka resnih bolezni in stanj, ki lahko ogrozijo bolnikovo življenje. Kdaj torej ob vrtoglavici poiskati zdravniško pomoč in na kaj naj bomo pozorni, ko se svet zavrti okoli nas?

Vrste in tipi vrtoglavic

Ločimo dve vrsti vrtoglavic: difuzno vrtoglavico, ko se bolniku stemni pred očmi in izgubi zavest, ter sistematsko vrtoglavico, ko bolnik zaznava obračanje okolice v vodoravni ali navpični smeri. Poznamo pa tudi dva tipa vrtoglavic, in sicer periferni tip vrtoglavice ter centralni tip vrtoglavice. Periferna vrtoglavica je posledica prizadetosti notranjega ušesa ali vestibularnega živca. Centralna vrtoglavica pa je posledica prizadetosti struktur v osrednjem živčevju, kot so možgansko deblo in mali možgani.

Periferni tip vrtoglavice

Periferni tip vrtoglavice sproži določen gib ali položaj glave, ko denimo želimo zamenjati žarnico in gledamo navzgor ali pa posegamo po kakšnem predmetu z višje police. Tovrstna vrtoglavica izzveni, ko položaj glave vrnemo v prvotno stanje. Vrtoglavico lahko spremljajo še drugi simptomi, kot je občutek tesnobe ali bruhanje. Periferni tip vrtoglavice lahko doživljajo ljudje z migrenami, tisti, ki so imeli kakšne poškodbe glave ali vnetje srednjega ušesa ter sinusov. Lahko pa gre za degenerativne spremembe po poškodbi vratne hrbtenice.

Centralni tip vrtoglavice

Centralni tip vrtoglavice se lahko pokaže kot simptom pri možganski kapi, tumorju, krvavitvi, poškodbah, motnjah prekrvavitve možganov, hudih nevroloških boleznih, slabokrvnosti, visokem ali nizkem krvnem tlaku, motnjah pri delovanju vida ali ščitnice in kot posledica uživanja določenih škodljivih substanc, kot so nikotin, alkohol, kofein, zdravila.

Psihogena vrtoglavica

Vrtoglavica je tudi simptom duševnih težav. Gre za tako imenovano psihogeno vrtoglavico, ki je zelo pogosta. Strokovnjaki ocenjujejo, da je pri vsakem četrtem bolniku vzrok za vrtoglavico duševna stiska. Psihogeno vrtoglavico običajno spremljajo pospešeno bitje srca, znojenje, dušenje in težko dihanje, prizadeti pa jo najpogosteje občutijo kot nihanje.

Kdaj do zdravnika

Če se vrtoglavice pojavljajo občasno, to še ni razlog za preplah. Tudi nizek krvni tlak lahko povzroči vrtoglavico in celo trenutno izgubo zavesti. Pomembno je vedeti, da se lahko pri osebah z znižanim krvnim tlakom ta še hitreje zniža, ko hitro vstanemo, v stresnih okoliščinah ali po obilnem obroku. Tudi uživanje česna dodatno znižuje tlak in posledično lahko izzove vrtoglavico. Če so vrtoglavice pogoste in stalne, je potreben sistematski zdravniški pregled. Ravno tako so pregleda potrebne vrtoglavice, ki jih spremljajo preostali simptomi, kot so šumenje v ušesih, poslabšanje sluha, bruhanje.