Okoli 40. leta običajno ljudje začnejo opažati prve spremembe – nezmožnost branja drobnega tiska, posebno pri slabši svetlobi, utrujene oči pri daljšem branju, nejasen vid na blizu ali začasna zamegljenost pri spremembi oddaljenosti branja (občutek, da so roke prekratke). Starovidnosti se ne morete izogniti, čeprav nikoli niste imeli težav z očmi. Tudi kratkovidni ljudje ugotavljajo, da se jim vid na blizu zamegli ob nošenju običajnih očal ali kontaktnih leč, ki jih uporabljajo za gledanje na daleč.

Ali se nastanek presbiopije lahko prepreči

Zdravilo za starostno daljnovidnost ne obstaja. Z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja je mogoče skrbeti za zdravje oči, a ne tudi preprečiti nastanka presbiopije. Lahko pa se odpravijo posledice tega stanja. Slab vid na bližino se običajno uspešno popravi z očali ali kontaktnimi lečami.

Bifokalna in progresivna očala

Pogosto se za odpravo presbiopije uporablja metoda, ki se imenuje monovizija. Pri tem se v eno oko vstavi leča za gledanje na daljavo, v drugo oko pa za bližino.

Najpogostejši način za korekcijo starovidnosti so očala z bifokalnimi ali progresivnimi stekli. Bifokalna stekla imajo dve žarišči: v večjem delu stekla je dioptrija za gledanje na daleč, na spodnjem delu stekla pa je močnejša dioptrija za gledanje na blizu. Progresivna stekla so podobna bifokalnim, le da je tu prehod med dioptrijo za daljavo in bližino bolj postopen, mehkejši. Druga možnost so bralna očala. Za razliko od očal z bifokalnimi ali progresivnimi stekli, ki se nosijo ves čas, se bralna očala nosijo le za delo od blizu.

Če že nosite leče

Če nosite kontaktne leče, vam lahko očesni zdravnik predpiše takšna bralna očala, ki jih boste nosili hkrati s kontaktnimi lečami. Lahko si kupite bralna očala v prosti prodaji ali pa z dioptrijo, ki vam jo določi očesni strokovnjak. 

Metoda monovizije

Pogosto se za odpravo presbiopije uporablja metoda, ki se imenuje monovizija. Pri tem se v eno oko vstavi leča za gledanje na daljavo, v drugo oko pa za bližino. Možgani se privadijo tako, da dajo za različna opravila prednost enemu ali drugemu očesu. Nekateri ljudje so s to rešitvijo zadovoljni, drugi pa se pritožujejo zaradi zmanjšane ostrine vida in slabše globinske zaznave.