Številne raziskave kažejo, da lahko za zdravje srca veliko storimo z ustrezno prehrano. Ne gre le za sol (pravzaprav natrij v soli) in kofein, saj denimo sol vpliva na krvni tlak samo pri tretjini ljudi s povišanim tlakom. Gre za mnogo več, za hrano, ki bo na primer nevtralizirala natrij ali pa vplivala na širjenje žil, kar omogoča, da se tlak zniža. Recimo zelišča. Med tistimi, ki pomagajo znižati krvni tlak, je bazilika. Ker ne more škoditi, lahko liste bazilike redno dodajate solatam, juham, enolončnicam in seveda testeninam. Druga zdrava začimbnica pa je cimet. Dodajate ga lahko v čaj ali kavo, uporabite ga v vseh tistih jedeh in pijačah, kjer vam prija.

Ingver, česen in lanena semena

Zelo uporabna sta laneno seme in česen. Laneno seme varuje ožilje, česen pa ima še mnogo drugih koristnih lastnosti; ker vpliva na to, da se žile razširijo, znižuje krvni tlak. Tudi ingver deluje blagodejno; nastrganega lahko dodate v cimetov čaj. Znano ljudsko zdravilo za zniževanje krvnega tlaka je glog; vsebuje veliko flavonoidov, ki učinkujejo proti aritmiji, palpitaciji, izboljšujejo delovanje kapilar, uravnavajo presnovo glukoze in, kot rečeno, znižujejo arterijski krvni tlak. Tega lahko sicer znižujete tudi s semeni zelene, francosko sivko, mačjim krempljem in indijsko kosmuljo.

lanena semena
Profimedia
Laneno seme varuje ožilje.

Nepogrešljive banane

So izjemno zdravo živilo za ljudi z visokim krvnim tlakom. Vsebujejo namreč kalij, ki nevtralizira natrij. Ljudje s povišanim krvnim tlakom naj bi vsak dan pojedli eno ali dve banani. Podobno učinkujejo suhe marelice, rozine, svež ribez, pomarančni sok, špinača, bučke, pečen sladki krompir in melone.