NEPOGREŠLJIVA ZELENJAVA

S korenjem do lepše kože in boljšega vida

Z.F.
11. 7. 2020, 13.58
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 21.40
Deli članek:

V teh dneh lahko na vrtovih že uživamo v prvih plodovih, ki smo jih sejali spomladi. Med njimi je tudi korenje, ki ga odlikuje mera dobrega okusa in visoka hranilna vrednost. Prav tako je izjemno koristno pri pridobivanju zdrave barve sonca.

Dreamstime
Betakaroten, ki ga vsebuje korenje, se spremeni v vitamin A, ki je nepogrešljiv za normalno delovanje.

Danes je korenje nepogrešljivo v kuhinji. Prispeva barvo, sočnost, okus ter številna koristna hranila. Na voljo ga imamo vse od konca junija do septembra. Vemo, da vsebuje veliko karotenoidov, ki so izjemno koristni našemu zdravju, prav tako vsebuje veliko antioksidantov, vlaknin in nekaj sladkorja.

Za kožo in vid

Korenje je naraven in bogat vir karotenov, med katerimi je najpomembnejši betakaroten, ki ga sicer najdemo v kremah za sončenje. Betakaroten se v našem telesu pretvori v vitamin A, a le če je prisotnih dovolj maščob. Vitamin A v nadaljevanju zagotavlja lep in zdrav videz kože ter las, pomemben je za dober vid, predvsem v mraku, saj se veže z beljakovino, ki je prisotna v očesni mrežnici in je pomembna za zaznavo svetlobe in teme. Raziskave so tudi pokazale, da imajo ljudje, ki so jedli več živil, bogatih s karotenoidi, manj tveganja za bolezni srca, možgansko kap, sivo mreno in nekatere vrste raka. Prav tako znižujejo raven holesterola v krvi in pomagajo preprečevati zastrupitve s hrano.

Privoščite si korenčkov sok

Korenčkov sok v smutiju ali pripravljen v sokovniku naj bo vaš spremljevalec skozi celo leto. Kot že omenjeno je prava vitaminska bomba, zlasti poleti vam bo telo izjemno hvaležno za nekaj popitih kozarcev soka. Pravijo, da korenčkov sok telo zdravi, prenavlja in gradi, pri čemer gredo zasluge predvsem vitaminom, rudninam in številnim že naštetim antioksidantom. Dokazano korenčkov sok telo ščiti pred ključnimi boleznimi sodobne civilizacije in ima močan vpliv na izboljšanje krvne slike. Bogat je z natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem, železom, žveplom, vitamini, kot so B, C, D, E in K, ter pektinom, ki v prebavilih nabrekne in varuje želodčno ter črevesno sluznico. Ne pozabimo tudi na vsebnost selena, ki skupaj z vitamini pomaga graditi boljši imunski sistem.