FUNKCIJA

Prepoznajte motnje v delovanju svojih ledvic

T.D.
11. 7. 2020, 12.01
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 21.40
Deli članek:

Ledvice z odstranjevanjem odpadnih snovi in odvečne vode skrbijo za ravnovesje v telesu. Uravnavajo tudi krvni tlak in spodbujajo proizvodnjo rdečih krvničk.

Profimedia
Na začetne stopnje okvare ledvice pogosto opozorijo le krvne preiskave ali analiza seča.

Telo lahko sicer ostane zdravo tudi samo z eno ledvico, ker pa številne bolezni prizadenejo obe, je pomembno, da motnje v njihovem delovanju prepoznamo in takoj zdravimo. Veliko ljudi sploh ne ve, da imajo okvaro ledvice, saj se zaradi tega ne počutijo nič slabše oziroma jih prav nič ne boli. Ker pa ledvice postopno ne morejo več odstranjevati iz telesa odvečne vode in odpadnih snovi iz krvi, se te začnejo kopičiti v telesu. Funkcija ledvic se lahko okvari za več kot polovico, preden se takšno kopičenje zaradi slabšega počutja sploh odkrije.

Okvare ledvic

Moramo se zavedati, da na začetne stopnje okvare ledvice pogosto opozorijo le krvne preiskave ali analiza seča, kar je pravzaprav zelo poceni in na našo željo dostopno v vsakem laboratoriju. Določi se kreatin v krvi, iz katerega izračunajo, kako dobro delujejo ledvice, in pregleda se vzorec seča, v katerem je v primeru bolezni ledvic moč najti beljakovine in rdeče krvničke.

Kdo je ogrožen

Na utrujene ledvice opozorita pomanjkanje teka in šibkost, pogosto izločanje urina, predvsem ponoči, bleda, srbeča koža, hiter nastanek podplutb, zadihanost, vztrajno kolcanje in drugo.

V najbolj tvegani skupini za bolezni ledvic so ljudje s povišanim krvnim tlakom, ki je lahko posledica nepravilnega delovanja ledvic, sladkorni bolniki, ljudje z boleznimi srca in ožilja, s povečano prostato in avtoimunskimi boleznimi, vsi s preveliko telesno težo in kadilci, stari nad 50 let. Če ste med njimi, zaprosite zdravnika za krvne preiskave in analizo seča. Poškodba ledvic se lahko potuhnjeno razvija več let in postane v tem času neozdravljiva, kar pomeni, da pride za zdravljenje v poštev le dializa, ki umetno odstranjuje odpadne snovi in odvečno vodo, ali presaditev ledvic.

Opozorilni znaki

Se pa zgodi, a poudarimo, ne vedno, da na utrujene ledvice opozorita pomanjkanje teka in šibkost, po nekaj tednih in mesecih pa lahko tudi: pogosto izločanje urina, predvsem ponoči, bleda, srbeča koža, hiter nastanek podplutb, zadihanost, vztrajno kolcanje, slabost in bruhanje, trzanje mišic, mravljinčenje, krči v nogah.