naegleria fowleri

Staknil amebo, ki se prehranjuje s človeškimi možgani

R.T.
6. 7. 2020, 08.36
Posodobljeno: 6. 7. 2020, 08.42
Deli članek:

Običajno je smrtonosna.

Profimedia
Vnetje možganov zaradi primarnega amebnega meningoencefalitisa. Rumena barva so amebe, rdeča rdeče krvničke, svetlo modra bele.

V ameriški zvezni državi Florida v okrožju Hillsborough so zabeležili redko okužbo, tako imenovani primarni amebni meningoencefalitis oziroma negleriozo. Povzroča jo ameba naegleria fowleri, ki živi v potokih, rekah in jezerih, najti pa jo je mogoče tudi v slanih in polslanih vodah ter bazenih. Pot v telo in možgane običajno najde skozi nos.

Bolezen izbruhne po dveh ali treh dneh, med simptomi so glavobol, vročina, boleče grlo in bruhanje. Običajno je smrtonosna, smrt lahko nastopi že v nekaj dneh. Bolezen se sicer med ljudmi ne prenaša.

Največje tveganje poleti

Ni znano, kje je bolnik staknil okužbo, ki je bolj pogosta v južnih zveznih državah. Na Floridi so od leta 1962 zabeležili 1962 primerov. A ker je tako smrtonosna, so pristojni izdali opozorilo za omenjeno okrožje, da naj prebivalci pazijo, da voda iz pip in drugih virov ne najde poti v njihove nosove. Izjema niso niti jezera, reke, ribniki in kanali, kjer je možnost okužbe v poletnih mesecih še toliko večja.