HITRA POMOČ

Najboljši nasveti zoper neprijeten vonj iz ust!

T.D.
5. 7. 2020, 17.26
Posodobljeno: 5. 7. 2020, 21.56
Deli članek:

Če ste med tistimi nesrečneži, ki si, preden imajo opraviti z ljudmi, v usta potisnejo žvečilni gumi, naj vas pri priči potolažimo – prinašamo pomoč

Dreamstime
Mikrobe v ustih lahko zatrete z ustno vodico s številnimi antiseptičnimi sestavinami.

Slab zadah je posledica prekomernega razmnoževanja bakterij v ustni votlini in prebavnem traktu. Na srečo je danes na voljo veliko domačih in komercialnih izdelkov zoper mikrobe v ustih in prebavilih, ki lahko vašo sapico prijetno odišavijo. Z nasveti so nam postregli strokovnjaki.

Nasveti zobozdravnika

Slab zadah povzročajo bolezni dlesni in zobna gniloba. Pravzaprav je slaba ustna higiena kar v 90 odstotkih povzročiteljica družabne nesproščenosti. Kadar mikrobi v slini izločajo beljakovine, je njihov stranski produkt tudi žveplo, kemična snov, ki, povejmo kar naravnost, zelo smrdi.

Terapija

Mikrobe v ustih lahko zatrete z ustno vodico s številnimi antiseptičnimi sestavinami, od bazilike, rožmarina do timijana in nageljnovih žbic. Priprava ne terja veliko truda. Zamešajte po četrt žličke vsakega zelišča z dvema skodelicama vroče vode. Mešajte 20 minut, precedite in pustite, da se ohladi. Grgrajte dvakrat na dan. Prav tako lahko zobni pasti zjutraj in zvečer dodate kapljico olja drevesa avstralskega čajevca in si s pripravkom temeljito očistite zobe in jezik. Olje lahko kupite v naših lekarnah, tudi na spletu.

Nasveti dietologa

Nezdrava, predelana hrana prizadene naravno prečiščevalno moč jeter. Jetra se ne morejo v nedogled naprezati, da bi telo prečistila vse nesnage. Pač pa se stranski produkti prehranskih grehov z meseci in leti v jetrih kopičijo, nato potujejo v kri, od tam v pljuča in, kajpak, v zrak, ki ga izdihamo. Da so si pljuča opomogla, boste opazili že po nekaj tednih prehranjevanja z bolj zdravo, presno hrano. Dobrote posipajte z obilo peteršilja in koriandra, razstrupljevalnih začimb, in privoščite si veliko zelene zelenjave, v kateri je precej klorofila, ki ravno tako pomaga razstrupljati telo. Po obroku dobro dene kozarec vode s sokom limone, kar bo spodbudilo jetra k izločanju žolča, goriva naše naravne čistilne naprave.