VLAGA

Glivice se lahko naselijo vse od grla do nožnice

T.D.
20. 6. 2020, 12.41
Deli članek:

Glive so živi paraziti, ki ne marajo zraka, potrebujejo pa čim več vlage, zaradi česar se množijo na vlažni, neizpostavljeni koži in sluznici notranjih organov.

Profimedia
Najpogostejše so glivične okužbe na stopalih. K njim pa so nagnjeni vsi, ki hodijo naokoli v prepotenih nogavicah ali pogosto obiskujejo bazene.

Okužimo se lahko v savni, na bazenu, na stranišču ali med spolnim odnosom. Najpogostejše so glivične okužbe na stopalih, med prsti na nogah in na nohtih, pravimo pa jim kar atletsko stopalo, kakor da so k temu bolj nagnjeni atleti, ki se veliko potijo. V resnici so h glivicam na nogah nagnjeni vsi ljudje, ki hodijo naokoli v prepotenih nogavicah ali pogosto obiskujejo bazene.

Pomen naravne odpornosti

Glivicam se z lahkoto izognemo ali vsaj preprečimo njihovo ponovno razmnoževanje z močnim imunskim sistemom; z obilo gibanja in uživanjem čim bolj presne hrane. Glivice obožujejo sladko hrano, ki poveča zakisanost telesa, zato jo črtajmo z jedilnika. Na nepovabljene goste, katerih žarišče sta lahko tudi želodec ali grlo, nas poleg vidnih belih pikic oziroma izcedka iz nožnice opozarjajo še srbečica, nenehna želja po sladki hrani, glavoboli, kronična utrujenost in nihanje razpoloženja.

Dreamstime
Nenehna želja po sladki hrani lahko opozarja na prisotnost glivic v telesu.

Glivice in kontracepcija

Nekatere študije so razkrile, da so glivice pogostejše pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete, saj je pri njih v nožnici več glikogena, sladkorja, ki je za glivice prvovrstna hrana. Če so glivice vaše stalne spremljevalke, se z ginekologom pogovorite o alternativni izbiri. Ravno tako so, zaradi hormonskih sprememb, glivice pogostejše pri nosečnicah in ženskah, ki so uporabnice hormonskega nadomestnega zdravljenja, ter pri ljudeh, ki pogosto jemljejo antibiotike.

Zdravljenje

Glivične okužbe nožnice lahko zdravite sami z zdravili in kremami, ki so na voljo v lekarni brez recepta, a le, če vam je okužbo enkrat že potrdil zdravnik in zato dobro poznate simptome. Enako velja za vašega partnerja, ki ste ga morda okužili. Moški bi morali še posebno dobro paziti na higieno spolnega uda pod kožico, kjer se glivice množijo, v fazi zagona glivic pa bi morali, če želite partnerja obvarovati okužbe ali on vas, uporabiti kondom.