Vročina in stres

Pretirano sončenje lahko izzove herpes

T.D.
20. 6. 2020, 10.35
Deli članek:

V poletnih mesecih je herpes strašna nadloga. In sploh ne tako redka. Zato bodite v teh dneh previdni in upoštevajte nekaj koristnih nasvetov.

Dreamstime
Herpes nas največkrat prizadane prav poleti.

Herpes se sicer pojavlja vse leto, a največkrat nastane prav poleti, to pa zato, ker ga lahko povzroči pretirano izpostavljanje soncu. Čezmerno sončenje ima več škodljivih posledic. Med drugim slabi imunski sistem, kar poveča tveganje, da se pojavi herpes. Da se to ne bi zgodilo, se med deseto uro dopoldne in četrto uro popoldne zadržujte v senci. Poleg tega nosite pokrivala in se mažite s kremo za sončenje.

Zmanjšajte stres

Tako kot sončenje lahko učinkuje tudi stres, saj prav tako slabi imunski sistem. Poskusimo zmanjšati stres s tehnikami, ki razvijajo našo sposobnost, da se o nečem resnično prepričamo; pri nekaterih je dovolj že, da si dan vedno zapolnijo z dejavnostmi, ki so jim močno pri srcu.

Pazite, kaj si delite

Da vas herpes ne bi začel mučiti, morate vedeti, kako sploh pridemo v stik z virusom, ki ga povzroča. Zanj je značilno, da je aktiven, dokler se mehurčki, ki so polni tekočine, ne posušijo v krasto. Okužite pa se lahko vsakič, ko pridete v stik s to tekočino; ne le, če se z okuženo osebo poljubljate, temveč tudi, če uporabljate stvari, ki so pri okuženi osebi prišle v stik z virusom. Zato se izognite uporabi istega pribora, bleščila za ustnice, zobne krtačke ali brisače.

Uživajte pravo hrano

Da bi okrepili svoj imunski sistem, uživajte hrano, ki je zdrava in uravnotežena. Poleg tega redno uživajte dovolj živil, ki vsebujejo hranilo lizin. To je beljakovina, ki jo najdete v ribah, piščancu, jajcih, skuti, mleku in krompirju. Lizin je učinkovit, ker zavira delovanje druge aminokisline, in sicer je to arginin. Hrana, ki ga vsebuje, od čokolade do oreščkov in rdečega mesa, naj bi bila kriva, da se okužba s herpesom pojavi. Če se je tem živilom torej priporočljivo izogibati, je po drugi strani koristno zaužiti še nekaj več tistih, ki vsebujejo vitamin C; to so paprika, peteršilj, brokoli, zelena listnata zelenjava.