Naravne rešitve

Preprečite srbeče in boleče pike insektov

Z.F.
14. 6. 2020, 17.19
Posodobljeno: 14. 6. 2020, 17.21
Deli članek:

V nadaljevanju smo izbrali nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo v veliko pomoč tako pred piki komarjev kot po pikih. Preverili smo tudi nekaj naravnih rešitev, ki ublažijo bolečino in oteklino ob piku čebel, os in ostalih insektov.

Revija Zarja
Sivka velja za zelo uporabno rastlino tako v medicini kot tudi v kulinariki.

Jabolčni kis in česen

Proti komarjem se lahko bojujemo skoraj tako kot proti vampirjem. Izjemno učinkovit je namreč česen, pomaga pa tudi jabolčni kis. A brez skrbi, ne boste hodili naokrog s spletenimi venci iz česna, tudi parfum iz jabolčnega kisa ne bo pomagal. Obe substanci namreč delujeta »od znotraj navzven«, kar pomeni, da bodo tisti, ki si bodo za kosilo ali večerjo privoščili solato z omenjenima sestavinama, pri komarjih bistveno manj priljubljeni.

Citronela na vrtu, v dišeči svečki in na oblačilih

Izjemno koristna in učinkovita tako proti komarjem kot proti mušicam, muham in drugim žuželkam je citronela. Gre za trajnico, ki oddaja zelo intenziven vonj, ljudem praviloma ljub, živali pa se mu v velikem loku izogibajo. Posadite jo v okrasni lonec na teraso ali na vrt, a naj vam povemo še, da bo rastlina zrasla do višine dveh metrov, zato ji namenite dovolj prostora. Dovolj bo, če boste liste v poletnih večerih zmečkali in z njimi podrgnili po koži, a previdno, saj citronela vsebuje tudi učinkovine, ki lahko kožo dražijo.

Mačja meta

Vonj mačje mete privlači mačke, a odganja komarje. V raziskavi, ki so jo izvedli na eni izmed ameriških univerz, so ugotovili, da je mačja meta kar desetkrat učinkovitejša v boju proti komarjem od deeta, sicer nevrotoksičnega motilca, ki ga najdemo v repelentih. Posadite jo na teraso in ob poletnih večerih z lističi podrgnite po koži. Lahko pa sveže liste prelijete z nekaj mandljevega olja, pustite mešanico dober teden na soncu in si jo potem vtirate v kožo.

Paradižnik

Če se želite zaščititi pred komarji, vam svetujemo, da s paradižnikovega grmička nasmukate šop listja, ga zavijete v šopek ter malce pomečkate. Šopek obesite v prostor in tako zaščitite prostor pred neželenimi žuželkami.

Sivka

Sivka velja za zelo uporabno rastlino tako v medicini kot tudi v kulinariki. Če jo želite uporabljati za odganjanje raznih »letalcev«, ki se sploh v poletnih mesecih radi sprehajajo mimo vaše hiše in po njej, jo nasadite okrog hiše. Lahko tudi v lončke, ki jih postavite na okna, saj ima čudovit vonj, ki pomirja. Če se želite ubraniti pred komarji, liste in cvetove podrgnite po koži. Prav tako lahko posušene vejice namočite v sojino olje, ki že samo po sebi odganja komarje. V veliko pomoč pri pikih čebel in os bo eterično olje. Zgolj kapljico nanesite na mesto vboda, ki bo v trenutku izničila strup.

Evkaliptovo olje

Uporabimo lahko tudi repelente iz naravnih sestavin, ki vsebujejo izvlečke rastlin oziroma rastlinskih olj (na primer olja evkalipta, čajevca, citronele, cedre …). Njihova prednost je v tem, da so prijaznejši do kože ter manj škodljivi za ljudi in okolje. Še posebej velja izpostaviti repelente, izdelane iz evkaliptovega olja, ki ga pridobimo iz listov izbranih vrst evkaliptovih dreves. Vsebujejo učinkovite snovi za odganjanje vseh vrst komarjev in drugih nadležnih insektov (muh, mušic, obadov …). Po nanosu nas ščitijo pred piki tudi do šest ur, uporabljajo pa jih lahko vsi družinski člani, tudi otroci, starejši od enega leta.

Zoper pike čebel in ostalih insektov

Soda bikarbona

Tako čebelji, osji kot sršenji strup vsebujejo mravljično kislino. Zato bo alkalna snov, kot je soda bikarbona, strup pomagala nevtralizirati in bo omilila bolečino in otekanje. Pomešajte nekaj sode bikarbone z vodo, da nastane gosta pasta, in namažite na prizadeto mesto. Pustite delovati vsaj dobro uro.

Med

Znano je, da med deluje antibakterijsko, zato je nepogrešljiv tudi ob piku žuželk. Majhno kapljico nanesite na prizadeto mesto in povijte. Med bo zmanjšal bolečino in prav tako preprečil otekanje ter okužbo.

Ognjič

Odlična rešitev zoper pike žuželk je naravno mazilo iz ognjiča. Na mesto pika namažite nekaj mazila, ognjič bo takoj zmanjšal bolečino, srbenje in deloval antiseptično, s čimer bo preprečil okužbo.

Čebula

Naravni zdravilci priporočajo, da na mesto vboda čebele ali ose položite košček čebule in prizadeto mesto povijete. Čebula bo namreč nevtralizirala strup in zmanjšala otekanje ter bolečino.

Led

Na mesto pika takoj položite ledeno kocko. To bo omililo trenutno bolečino ter zmanjšalo oteklino. Nato mesto namažite z ognjičevim mazilom ali čim podobnim.