PEČE IN DRAŽI

Pravila intimne nege v času nosečnosti

T.D.
13. 6. 2020, 21.33
Deli članek:

Nega, ki ni optimalno prilagojena vaginalnemu okolju, lahko povzroči bakterijsko in glivično vnetje, na kar kažeta draženje in pekoč občutek.

Dreamstime
Sredstva za intimno nego ne vsebujejo mil in barvil ter so primerna celo za večkratdnevno uporabo.

Naravno vaginalno floro lahko porušijo hormonske spremembe med nosečnostjo, ko smo bolj dovzetne tudi za različne bakterijske infekcije. Med nosečnostjo je zato treba intimno nego prilagoditi temu občutljivemu stanju.

Občutljiv predel

Intimni predeli zelo občutljivo reagirajo na zunanje vplive. Vse pa še poslabša pretirana higiena z neprimernimi izdelki za umivanje, ki vsebujejo mila, zdravljenje z antibiotiki ali kortizonom, sladkorna bolezen, stres. K sreči razvoj patogenih bakterij ali glivic običajno učinkovito zavira posebej nizka pH-vrednost vaginalne flore. V tem nekoliko kislem okolju namreč mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni, le težko preživijo. Ravnovesje te naravne zaščite pa se lahko hitro poruši in ugotovili so, da še najhitreje pri nosečnicah.

Zakaj peče?

Nega, ki ni optimalno prilagojena temu okolju in ki spremeni pH-vrednost, lahko povzroči bakterijsko in glivično vnetje, na kar kažeta draženje in pekoč občutek. Bakterijske infekcije so lahko še posebej nevarne med nosečnostjo, saj povečajo tveganje za prezgodnji porod. Zato bi morala vsaka ženska skrbeti, da občutljiva flora nožnice ostane v fiziološkem ravnovesju. Mila in mnogi geli za prhanje tega pogoja ne izpolnjujejo, saj je njihov pH praviloma višji.

Kateri izdelki so najprimernejši?

Izberite nežna sredstva s pH 4,5, kar ustreza kisli vrednosti vaginalne flore. Posebne kombinacije negovalnih sredstev v nekaterih gelih čistijo izjemno blago in pomirijo razdraženo kožo ter celo okrepijo koži lasten »ščit« pred neželenimi mikroorganizmi in infekcijami. Sredstva za intimno nego ne vsebujejo mil in barvil ter so primerna celo za uporabo večkrat na dan.

Druga pravila intimne higiene

Če je mogoče, spolovilo po uriniranju sperite z mlačno, tekočo vodo. Če te možnosti ni, sezite po namenskih higienskih robčkih. Obvezno pa uporabite vsaj navaden toaletni papir ali robčke, saj z vlažnimi spodnjicami tvegate vnetje mehurja, pa tudi vnetje zunanjega spolovila. Po depiliranju dlačic okoli spolovila je priporočljivo umivanje z mlačno vodo in hlajenje kože s hladilnim mazilom, lahko pa si pomagate s kremo, ki zmanjša reaktivnost kože ter suši in hladi razdraženo kožo. Še posebej v nosečnosti glejte, da bo vaše spodnje perilo dovolj ohlapno ter iz bombaža, vse, kar kožo stiska, pripomore k povečanju izcedka iz nožnice ter k raznim vnetjem.